Стјепановић пред ОИ: Желим да надмашим Чавића!

Најбољи пливач Србије причао о наступу у Рију, плановима у три дисциплине, Олимпијским играма и зашто не воли да га пореде са Милорадом Чавићем...

Остали спортови 25.07.2016 | 10:15
Стјепановић пред ОИ: Желим да надмашим Чавића!
Велимир Стјепановић наступаће на Олимпијским играма у Рију у три дисциплине. Српски пливач ће се такмичити у тркама на 100, 200 и 400 метара слободно.

То ће бити његов други наступ на Олимпијским играма у каријери, након што је "пробио лед" у Лондону 2012. године, где је освојио шесто место на 200 метара слободним стилом.

"Тада сам имао 19 година, био сам млад и недовољно искусан и импресиониран целим амбијентом и најбољим спортистима света. Сада на то гледам много трезвеније. И даље сам одушевљен Играма, али сам скроз фокусиран на своје такмичење и да отпивам најбоље што могу. Све остало је у другом плану", прича Веља у интервјуу за "Данас".

Он је одредио циљеве у Рију.

"Оквирни план је да трка на 400 метара слободно послужи више као загревање за оно што ме чека на 200 метара слободно, где желим да остварим максимум и нападнем што бољи резултат. У дисциплини 100 метара слободно су пливати како бих видео где сам у овом тренутку на тој дистанци, али ћу пробати и да оборим рекорд Србије (48,15 секунди) који држи Милорад Чавић од Пекинга 2008", објаснио је Стјепановић.

Најбољи српски пливач каже да уме да се бори са неуспесима, јер му они помажу да ући из сопствених грешака и ради јаче и боље. Недавно, на Европском првенству освојио је сребрну медаљу на 200 метара слободно, али није био задовољан резултатом. Још тада је истакао да мора да поправи "неке ствари" пред Рио.

"Потребно је да порадим у завршници, у последњих 15-ак метара трке. На Европском првенству губио сам трке у финишу, иако сам све време био у вођству, а то на Олимпијским играма не сме да се понови", јасан је Стјепановић.

Иако га многи сматрају наследником Милорада Чавића, Веља не воли да га пореде са њим, нити било ким другим.

"Баш и не волим поређења, јер је свако прича за себе. Част је имати сланог земљака попут Чавића, јер је он најбољи плибвач којег је Србија имала и волео бих да га надмашим једног дана, иако знам да ће то бити веома тешко. Он ме је увек мотивисао, даје ми подршку, вредне савете, на чему сам му увек захвалан".

Поређење са Чавићем није случајно, будући да је Веља баш као и Милорад одрастао далеко од Србије, али одабрао да наступа за матичну земљу. Стјепановић признаје да не би могао да постигне овакве резултате у Србији, јер не би имао неопходне услове.

"У Дубаију, где тренирам, практично су пливачима омогућени термини за тренинг кад год пожеле, а базени су одлични. Дубаији је пребогат, улаже у инфраструктуру и тешко је било коме да се приближи том нивоу. Притом, у мом клубу, Хамилтон Акватикс, постоји велики број одличних пливача са којима могу да радим и тренирам. Самим тим, не бих постигао оволико колико јесам да сам живео у Србији, али је добра ствар што видим да се и то мења набоље. Обнављају се базени, све је више деце у овом спорту, али све је то дугострајан процес", поручио је Стјепановић, који ће већ првог дана, 6. августа, започети такмичење у Рију, у квалификацијама на 400 метара слободно.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар