Stjepanović pred OI: Želim da nadmašim Čavića!

Najbolji plivač Srbije pričao o nastupu u Riju, planovima u tri discipline, Olimpijskim igrama i zašto ne voli da ga porede sa Miloradom Čavićem...

Ostali sportovi 25.07.2016 | 10:15
Stjepanović pred OI: Želim da nadmašim Čavića!
Velimir Stjepanović nastupaće na Olimpijskim igrama u Riju u tri discipline. Srpski plivač će se takmičiti u trkama na 100, 200 i 400 metara slobodno.

To će biti njegov drugi nastup na Olimpijskim igrama u karijeri, nakon što je "probio led" u Londonu 2012. godine, gde je osvojio šesto mesto na 200 metara slobodnim stilom.

"Tada sam imao 19 godina, bio sam mlad i nedovoljno iskusan i impresioniran celim ambijentom i najboljim sportistima sveta. Sada na to gledam mnogo trezvenije. I dalje sam oduševljen Igrama, ali sam skroz fokusiran na svoje takmičenje i da otpivam najbolje što mogu. Sve ostalo je u drugom planu", priča Velja u intervjuu za "Danas".

On je odredio ciljeve u Riju.

"Okvirni plan je da trka na 400 metara slobodno posluži više kao zagrevanje za ono što me čeka na 200 metara slobodno, gde želim da ostvarim maksimum i napadnem što bolji rezultat. U disciplini 100 metara slobodno su plivati kako bih video gde sam u ovom trenutku na toj distanci, ali ću probati i da oborim rekord Srbije (48,15 sekundi) koji drži Milorad Čavić od Pekinga 2008", objasnio je Stjepanović.

Najbolji srpski plivač kaže da ume da se bori sa neuspesima, jer mu oni pomažu da ući iz sopstvenih grešaka i radi jače i bolje. Nedavno, na Evropskom prvenstvu osvojio je srebrnu medalju na 200 metara slobodno, ali nije bio zadovoljan rezultatom. Još tada je istakao da mora da popravi "neke stvari" pred Rio.

"Potrebno je da poradim u završnici, u poslednjih 15-ak metara trke. Na Evropskom prvenstvu gubio sam trke u finišu, iako sam sve vreme bio u vođstvu, a to na Olimpijskim igrama ne sme da se ponovi", jasan je Stjepanović.

Iako ga mnogi smatraju naslednikom Milorada Čavića, Velja ne voli da ga porede sa njim, niti bilo kim drugim.

"Baš i ne volim poređenja, jer je svako priča za sebe. Čast je imati slanog zemljaka poput Čavića, jer je on najbolji plibvač kojeg je Srbija imala i voleo bih da ga nadmašim jednog dana, iako znam da će to biti veoma teško. On me je uvek motivisao, daje mi podršku, vredne savete, na čemu sam mu uvek zahvalan".

Poređenje sa Čavićem nije slučajno, budući da je Velja baš kao i Milorad odrastao daleko od Srbije, ali odabrao da nastupa za matičnu zemlju. Stjepanović priznaje da ne bi mogao da postigne ovakve rezultate u Srbiji, jer ne bi imao neophodne uslove.

"U Dubaiju, gde treniram, praktično su plivačima omogućeni termini za trening kad god požele, a bazeni su odlični. Dubaiji je prebogat, ulaže u infrastrukturu i teško je bilo kome da se približi tom nivou. Pritom, u mom klubu, Hamilton Akvatiks, postoji veliki broj odličnih plivača sa kojima mogu da radim i treniram. Samim tim, ne bih postigao ovoliko koliko jesam da sam živeo u Srbiji, ali je dobra stvar što vidim da se i to menja nabolje. Obnavljaju se bazeni, sve je više dece u ovom sportu, ali sve je to dugostrajan proces", poručio je Stjepanović, koji će već prvog dana, 6. avgusta, započeti takmičenje u Riju, u kvalifikacijama na 400 metara slobodno.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar