Уклањање бомби из ријеке Саве

Министарство безбедности Босне и Херцеговине и Министарство унутрашњих послова Републике Чешке настављају сарадњу у уклањању минско-експлозивних средстава из речних токова у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 16.07.2016 | 13:55
Уклањање бомби из ријеке Саве
Током ове године планирано је вађење неексплодираних убојитих средстава (авионских бомби) у реци Сави (локација Брчко и Брод), и уништавање минско-експлозивних средстава на подручју Бихаћа.

Тренутно Министарство безбености, како нам је речено у том рсору СМ БиХ, координира активности на лоцирању, вађењу и уништавању авионских бомби у реци Сави, типа ФАБ 100– локалитет Брчко (испод и у близини моста који повезује Брчко и Гуњу).  У активности су укључени и представници Амбасаде Чешке у Босни и Херцеговини.

Рониоци из Чешке су допутовали у Босну и Херцеговину 8. јула ове године, Завршено је извиђање и роњене на том локалитету и лоциране су три бомбе.

Завршене су све припреме и спроведене безбедносне  мере како би уследило вађење и уништавање бомби. Активности на локацији води Одсек за јавну безбедностБрчко Дистрикта БиХ. Подршку у вађењу и уништавању бомби пружају деминери из надлежних структура у Босни и Херцеговини, као и представници надлежних институција из Републике Хрватске-речено нам је у Министарству безбедности БиХ,

Вађење авионских бомби биће 19 јула, времену од 17 – 21 час, а уништавање 20.јула од 10,– 13 часова.

Сарадња између два министарства се наставља и у наредном периоду. Договорено је да наредни приоритет буде уклањање и уништавање пронађене авионске бомбе која се налази у реци Сави испод моста који повезује Брод и Славонски Брод. Предвиђени термин за тај посао  је од 1.-14. августа.

БН телевизија (В.М.)

 

Коментари / 0

Оставите коментар