Uklanjanje bombi iz rijeke Save

Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Češke nastavljaju saradnju u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava iz rečnih tokova u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 16.07.2016 | 13:55
Uklanjanje bombi iz rijeke Save
Tokom ove godine planirano je vađenje neeksplodiranih ubojitih sredstava (avionskih bombi) u reci Savi (lokacija Brčko i Brod), i uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava na području Bihaća.

Trenutno Ministarstvo bezbenosti, kako nam je rečeno u tom rsoru SM BiH, koordinira aktivnosti na lociranju, vađenju i uništavanju avionskih bombi u reci Savi, tipa FAB 100– lokalitet Brčko (ispod i u blizini mosta koji povezuje Brčko i Gunju).  U aktivnosti su uključeni i predstavnici Ambasade Češke u Bosni i Hercegovini.

Ronioci iz Češke su doputovali u Bosnu i Hercegovinu 8. jula ove godine, Završeno je izviđanje i ronjene na tom lokalitetu i locirane su tri bombe.

Završene su sve pripreme i sprovedene bezbednosne  mere kako bi usledilo vađenje i uništavanje bombi. Aktivnosti na lokaciji vodi Odsek za javnu bezbednostBrčko Distrikta BiH. Podršku u vađenju i uništavanju bombi pružaju demineri iz nadležnih struktura u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnici nadležnih institucija iz Republike Hrvatske-rečeno nam je u Ministarstvu bezbednosti BiH,

Vađenje avionskih bombi biće 19 jula, vremenu od 17 – 21 čas, a uništavanje 20.jula od 10,– 13 časova.

Saradnja između dva ministarstva se nastavlja i u narednom periodu. Dogovoreno je da naredni prioritet bude uklanjanje i uništavanje pronađene avionske bombe koja se nalazi u reci Savi ispod mosta koji povezuje Brod i Slavonski Brod. Predviđeni termin za taj posao  je od 1.-14. avgusta.

BN televizija (V.M.)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar