Хелсинки без приватних аутомобила од 2025?

Увођењем нових врста и система јавног саобраћаја, власти у главном граду Финске желе да у наредних десет година елиминишу потребу за поседовањем приватног аутомобила.

Занимљивости 11.07.2016 | 10:51
Хелсинки без приватних аутомобила од 2025?
Аутомобилска индустрија какву смо до сада познавали полако али сигурно се мења. Уводе се нове врсте погонских система са циљем смањења загађења животне средине, експериментише се са технологијом "аутомобила без возача", а све је више такозваних сервиса за изнајмљивање и дељење аутмобила (цар схаринг) који омогућавају корисницима да се повремено служе путничким возилима без потребе да их лично поседују.

И док многи градови и државе Западне Европе настоје да у блиској будућности смање број аутомобила у метрополама или забране улазак у центар возилима са дизел моторима, Финци имају идеју да у главном граду те државе до 2025. укину потребу за поседовањем аутомобила као личног превозног средства. Како пише сајт Цо.Еxист, да би се план остварио, поред класичног јавног превоза потребно је укључити и "цар схаринг" компаније које би грађанима нудиле услугу коришћења аутомобила по приступачним ценама.

"Улога градских власти је да омогући да се тржиште јавног превоза развија", објашњава саобраћајни инжењер, Соња Хеиккила. Увођење нових врста услуга и јефтинијег и флексибилнијег јавног превоза, требало би да припреми терен за елиминисање потребе за поседовањем приватног аутомобила.

У плану је већа аутоматизација система градског превоза, а корисницима би било омогућено да планирање и плаћање вожње врше путем смартфон уређаја. У саобраћај би се увела аутоматизована возила, која би на путу до посла користило више људи тако што би се организовали преко апликације на мобилном телефону. Аутобуске линије би биле флексибилније, па би руте могле да се мењају у сваком моменту, у зависности од броја путника који су се пријавили за вожњу.

Међутим, иако би на овај начин можда и нестала потреба становника Хелсинкија да у граду поседују и возе приватан аутомобил, поставља се питање шта је са онима који желе да ипак имају сопствено возило за међуградске релације, излете или одлазак на одмор?

Да ли бисте пристали да се одрекнете приватног аутомобила у граду, ако би све ваше потребе за кретањем биле адекватно покривене јавним градским превозом и аутомобилима за изнајмљивање које бисте плански користили заједно са својим суграђанима?

Б 92
фото: yоу тубе

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ре:

11.07.2016 10:54

Дакле, јавно почињу признавати да им је народ толико ментално залупан, да није у стању научити возити ауто. Све зомби до зомбија. Нека нас оваквих какви смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЊЕМАЦКА

11.07.2016 17:32

ТО СУ ЈАРАНЕ НАЈПАМЕТНИЈ ЉУДИ НА свијету