Дачић: Европа не зна шта ће са Србијом

Европа не зна тачно шта ће са собом и то нас је довело у ситуацију да не зна, изгледа, ни шта ће с нама, без обзира на то што ми друго, до Европе, немамо и што смо њен географски, историјски и културни део, и што смо се веома јасно определили да желимо у Европу, поручио је у ауторском тексту за "Политику" шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Србија 03.07.2016 | 11:11
Дачић: Европа не зна шта ће са Србијом
"Пре тачно седамдесет година, у свом чувеном говору у Цириху, Винстон Черчил је рекао да је за остваривање сна о уједињеној Европи потребно само „да стотине милиона мушкараца и жена одлуче да учине право, а не погрешно, и да, као награду, добију благостање, а не проклетство.

Како вам то данас звучи? Када су милиони у Енглеској Европи рекли не, позивајући се, између осталих и на њега, и када се милиони, широм Европе, надају да ће и сами имати прилику да се с њом поздраве. Када би милиони с Блиског истока ипак да стигну до те и такве и Европе. Када се НАТО и Русија све чешће гледају кроз нишан, а не кроз наочаре „на даљину". И када, многима, све поново мирише на „крв, сузе и зној". Живимо ли најлепше Черчилове снове, или његове ноћне море?

Плашим се да ја на то питање немам одговор и да, нажалост, нисам једини.

Европа, пре свих, не зна тачно шта ће са собом. То нас је довело у ситуацију да не зна, изгледа, ни шта ће с нама, без обзира на то што ми друго, до Европе, немамо и што смо њен географски, историјски и културни део, и што смо се веома јасно определили. Да, ми желимо у Европу.

Где је она тачно, каква је, каква ће да буде, није нешто што нас је определило у нашим сновима. Ми смо хтели да будемо Европа по ономе што нас је и чему она учила", наводи, између осталог, Дачић у ауторском тексту.

(Политика)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Милан

03.07.2016 09:29

А јели мозда требало да ти знас ста са Србијом???

ОДГОВОРИТЕ
Name

фф

03.07.2016 09:54

Ни ви сами не знате шта сå собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прогресивни

03.07.2016 11:18

Држава Србија се гуши у криминалу, беди, неправди... На дну је Европе по стандарду живљења. Рекло би се да је Србијанско руководство то које не зна шта да са својом државом чини, док ЕУ поступа на исправан начин. Србији СНС и СПС националиста међу европским народима мјесто није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маркони

03.07.2016 12:01

"Културни део" европе сигурно нисте! Боље се питај зашто су ових дана чак и Албанија и ЦГ ко Монако у поређењу на С(в)рбију, умјесто што замајаваш народ овакив глупостима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

03.07.2016 13:39

несто не видех на овом сајту да га преводе на тзв.босњацки језик,како ли комсе ово цитајју

ОДГОВОРИТЕ