Dačić: Evropa ne zna šta će sa Srbijom

Evropa ne zna tačno šta će sa sobom i to nas je dovelo u situaciju da ne zna, izgleda, ni šta će s nama, bez obzira na to što mi drugo, do Evrope, nemamo i što smo njen geografski, istorijski i kulturni deo, i što smo se veoma jasno opredelili da želimo u Evropu, poručio je u autorskom tekstu za "Politiku" šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Srbija 03.07.2016 | 11:11
Dačić: Evropa ne zna šta će sa Srbijom
"Pre tačno sedamdeset godina, u svom čuvenom govoru u Cirihu, Vinston Čerčil je rekao da je za ostvarivanje sna o ujedinjenoj Evropi potrebno samo „da stotine miliona muškaraca i žena odluče da učine pravo, a ne pogrešno, i da, kao nagradu, dobiju blagostanje, a ne prokletstvo.

Kako vam to danas zvuči? Kada su milioni u Engleskoj Evropi rekli ne, pozivajući se, između ostalih i na njega, i kada se milioni, širom Evrope, nadaju da će i sami imati priliku da se s njom pozdrave. Kada bi milioni s Bliskog istoka ipak da stignu do te i takve i Evrope. Kada se NATO i Rusija sve češće gledaju kroz nišan, a ne kroz naočare „na daljinu". I kada, mnogima, sve ponovo miriše na „krv, suze i znoj". Živimo li najlepše Čerčilove snove, ili njegove noćne more?

Plašim se da ja na to pitanje nemam odgovor i da, nažalost, nisam jedini.

Evropa, pre svih, ne zna tačno šta će sa sobom. To nas je dovelo u situaciju da ne zna, izgleda, ni šta će s nama, bez obzira na to što mi drugo, do Evrope, nemamo i što smo njen geografski, istorijski i kulturni deo, i što smo se veoma jasno opredelili. Da, mi želimo u Evropu.

Gde je ona tačno, kakva je, kakva će da bude, nije nešto što nas je opredelilo u našim snovima. Mi smo hteli da budemo Evropa po onome što nas je i čemu ona učila", navodi, između ostalog, Dačić u autorskom tekstu.

(Politika)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Milan

03.07.2016 09:29

A jeli mozda trebalo da ti znas sta sa Srbijom???

ODGOVORITE
Name

ff

03.07.2016 09:54

Ni vi sami ne znate šta så sobom.

ODGOVORITE
Name

progresivni

03.07.2016 11:18

Država Srbija se guši u kriminalu, bedi, nepravdi... Na dnu je Evrope po standardu življenja. Reklo bi se da je Srbijansko rukovodstvo to koje ne zna šta da sa svojom državom čini, dok EU postupa na ispravan način. Srbiji SNS i SPS nacionalista među evropskim narodima mjesto nije.

ODGOVORITE
Name

markoni

03.07.2016 12:01

"Kulturni deo" evrope sigurno niste! Bolje se pitaj zašto su ovih dana čak i Albanija i CG ko Monako u poređenju na S(v)rbiju, umjesto što zamajavaš narod ovakiv glupostima!

ODGOVORITE
Name

srbin

03.07.2016 13:39

nesto ne videh na ovom sajtu da ga prevode na tzv.bosnjacki jezik,kako li komse ovo citajju

ODGOVORITE