Изетбеговић: Нећемо прегласавати Иванића

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да на данашњој сједници Предсједништва, вјероватно, неће бити разматран Извјештај о преговорима ради закључивања Протокола уз Споразум о стабилизацији и придруживању између Европских заједница и њихових држава чланица и БиХ.

Босна и Херцеговина 27.06.2016 | 12:51
Изетбеговић: Нећемо прегласавати Иванића
"Данас неће бити помака, јер се у Предсједништву нећемо 'прегласавати', односно нећемо прегласати /Младена/ Иванића", рекао је Изетбеговић новинарима у Сарајеву.

Он је истакао да би два члана Предсједништва могла прегласати члана из Републике Српске, али да би тада Иванић имао прилику да ово питање рјешава путем Народне скупштине Републике Српске, што би вјероватно и урадио.

Изетбеговић каже да то није пут, али се нада да блокада, коју ће БиХ очигледно имати, неће потрајати дуже од локалних избора и да ће се вратити оном што је рационално за све грађане у БиХ.

"Ово што ће се данас десити и што се јуче десило у Бањалуци није само проблем застоја БиХ на европском путу, него ће доћи до чисто комерцијалних проблема, јер ћемо имати штету за пољопривреду и привреду БиХ у оба ентитета", мишљења је Изетбеговић.

Он тврди да није тачно да ће БиХ и њена пољопривреда, адаптацијом ССП-а, претрпјети стотине милиона марака штете, јер, како каже, до таквог обима увоза у БиХ неће доћи.

"Имали смо важно прилагођавање и подобне квоте, а сада ћемо бити изложени томе да наша роба не може изаћи из БиХ и да нећемо добити ИПА фондове", оцијенио је предсједавајући Предсједништва.

Он сматра да је "ирационалан и штетан став власти Републике Српске да предложена адаптација ССП-а није прихватљива".

"Али одлука је таква какава је. Радићемо даље на томе, гледаћемо да до народа дођу праве информације у вези са ССП-а и алтернативе нема", каже он.

Према његовим ријечима, БиХ кад-тад, ако жели да буде дио уређеног друштва и дио добро организоване асоцијације у 27 европских земаља, мора прихватити конкуренцијски притисак.

"Ово је био начин да прихватимо поступак кроз фазе, ојачамо нашу пољопривреду и приступимо тржишту од 600 милиона становника. Нема другог пута", мишљења је Изетбеговић.

Он је рекао да се, уколико Република Српске не промијени одлуку, БиХ неће наћи на дневном реду ЕУ током наредних седмица.

"Све зависи искучиво од Владе Републике Српске. Кочницу су повукли јуче у Бањалуци, а слична ствар је и са механизмом коориднације, слична је било и са Прегледом одбране. Мислим да би Влада Републике Српске коначно требала промијенити однос према овој земљи", сматра Изетбеговић.

Он је најавио да ће на данашњој сједници бити усвојен Преглед одбране и да ће се БиХ покренути ка НАТО савезу. "Биће добрих и лоших вијести, онако како то иде из БиХ", рекао је Изетбеговић. 

(БН, Срна)
Фото: НАП

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

дивља јабука

27.06.2016 10:58

Многим назови политицарима у БиХ одговарс да Босна и Херцеговина не иде у ЕУ. Цим удје, на реду је закон о поријеклу имовине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јанко

27.06.2016 11:08

Па и немогу, јер се Иванић може позвати на угроженост виталног националног интереса и затражити од Народне Скупштине РС да заузме став по тој одлуци, а она би сигурно такву одлуку одбацила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алтец

27.06.2016 11:08

Цитам анализе по другим порталима и сви се слазу да је ово велика греска Додика.Далеко су веце погодности и лакси приступ фондовима од стете коју би имали.Дали се овде ради о неким другим интересима због којих смо којих смо понови жртвовани ми који живимо на ивици животне екзистенције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајстор перо

27.06.2016 11:15

Станте господо предсједници, коцница из Бања Луке је одговор на коцницу коју је повуко ММФ са силним условљавањем кредитног аранзмана. Кредитни аранзман је неопходан за куповину социјалног мира и опстинских избора који су скора па на праху. Нема ту цјенкања кад су избори у питању...

ОДГОВОРИТЕ
Name

@перо

27.06.2016 12:18

Е мој перо... ти би знаци да добијес паре од ММФ-а а уз то јос да ти диктирас под којим условима це ММФ да ти да паре... јаооо благо мајци која те роди таквог "паметног". Систем је једноставан: ове насе кабадахије (са све 3 стране, да се разумијемо) су продали све сто су могли. Накрали су се да им прапрапра..праунуцадима мозе бити. Довели су земљу до тога да морају просити кредите оф ММФа. Ако ММФ уопсте да кредите, онда само по њиховим условима. Знаци, има сви да се нагузимо и да јос питамо требал' јос...

Name

Боба

27.06.2016 11:25

И мени се чини да се све ради да се не примијени закон о поријеклу имовине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо,Слатина-Тузла

27.06.2016 11:43

Сви који блокирају ССП, а медју њима је и Изетбеговиц, боје се поглавља 23. и 24. када це ЕУ да нам достави листу за хапсење насих »Санадера« овдасњих. Да закљуцимо, неце лоповска СДА-ХДЗ-СНСД-СББ било какву ЕУ, јер би Бакир/Сека , Миле , Драган и мали Фахро добили по дозивотни затвор ! Тако да овај мерхаметлук Бакир-Секе схватите као лукавстину, јер се боји ЕУ као дјаво крста! Мени лично је драго што нема кредита , надам се , више ни од кога !!

Name

ре едо с.т

27.06.2016 12:39

Е мој Едо цесто цитам твоје коментаре па се питам јеси ли ти луд или блесав.Теби су сви криви а сигурно по цитав дан лелемудас и брстис белосвјетску политику.Мој савјет,наостри мотику па на посо...

Name

Едо,Слатина-Тузла

27.06.2016 13:46

Ре. ре едо с.т... Не бојте се ви за мене !! Два стана ( моја ) један на Слатини , други у новој згради до хотела " Тузла " ( плус гараза ) , викендица на Влашићу , позамасан рацун у пар банака до осигураног депозита ( до 50.000 КМ )......

Name

Мики

27.06.2016 11:32

Још један доказ гдје нас воде национални торови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

27.06.2016 11:49

Србе у слободу од терора Сарајева. Неце злоцинци моци слободно ходати Републиком Српском. Попис це бити тацан и релевантан. Сами цемо одлуцивати о своој судбини. Слобода енма алтернативу!

Name

федералац

27.06.2016 13:13

Јој ти слободе.... појма ти немас ни о цему.

Name

Мд

27.06.2016 17:02

Едо јели то све? Имас ли ста и на мајевици.?

Name

борац

27.06.2016 11:38

Ова марва је насла праве цобане и се неце мијењати

ОДГОВОРИТЕ
Name

епп

27.06.2016 12:47

Сад лијепо узмите те заставе испред којих сте полагали заклетву на слузење народу, и обрисите њима то на цему сједите у фотељама. Ниста друго нисмо ни заслузили да гледамо, јер смо вас ми изабрали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

27.06.2016 13:32

Браво Бакире,прегласавања неце бити а сви це знати да су Срби они који коце.Треба им увести санкције,за три мјесеца су банкротирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

27.06.2016 14:03

Бакире само ви прегласајте Иваница , постајемо таоци глупих политицара ,нас пут је Европа а не Кина

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ МИЛАН

27.06.2016 14:26

ЗАР ТИ СТВАРНО МИСЛИШ ДА ЋЕ БиХ ПОСТАТИ ЧЛАН ЕУ

Name

Федерација

27.06.2016 14:17

Код нас су полице вец одавно пуне ЕУ робом и опсте нем никакви проблема ни конкуренције!Знаци све је Европско,Србско и домаце..Милијун минерални,мљеко,уље, маргарин,пиво,месо и месни производи итд.Ја незнам у цему је овдје проблем.?Наси производи су јефтинији и ЕУ нам немозе бити конкуренција.

ОДГОВОРИТЕ