Izetbegović: Nećemo preglasavati Ivanića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da na današnjoj sjednici Predsjedništva, vjerovatno, neće biti razmatran Izvještaj o pregovorima radi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i BiH.

Bosna i Hercegovina 27.06.2016 | 12:51
Izetbegović: Nećemo preglasavati Ivanića
"Danas neće biti pomaka, jer se u Predsjedništvu nećemo 'preglasavati', odnosno nećemo preglasati /Mladena/ Ivanića", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

On je istakao da bi dva člana Predsjedništva mogla preglasati člana iz Republike Srpske, ali da bi tada Ivanić imao priliku da ovo pitanje rješava putem Narodne skupštine Republike Srpske, što bi vjerovatno i uradio.

Izetbegović kaže da to nije put, ali se nada da blokada, koju će BiH očigledno imati, neće potrajati duže od lokalnih izbora i da će se vratiti onom što je racionalno za sve građane u BiH.

"Ovo što će se danas desiti i što se juče desilo u Banjaluci nije samo problem zastoja BiH na evropskom putu, nego će doći do čisto komercijalnih problema, jer ćemo imati štetu za poljoprivredu i privredu BiH u oba entiteta", mišljenja je Izetbegović.

On tvrdi da nije tačno da će BiH i njena poljoprivreda, adaptacijom SSP-a, pretrpjeti stotine miliona maraka štete, jer, kako kaže, do takvog obima uvoza u BiH neće doći.

"Imali smo važno prilagođavanje i podobne kvote, a sada ćemo biti izloženi tome da naša roba ne može izaći iz BiH i da nećemo dobiti IPA fondove", ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva.

On smatra da je "iracionalan i štetan stav vlasti Republike Srpske da predložena adaptacija SSP-a nije prihvatljiva".

"Ali odluka je takva kakava je. Radićemo dalje na tome, gledaćemo da do naroda dođu prave informacije u vezi sa SSP-a i alternative nema", kaže on.

Prema njegovim riječima, BiH kad-tad, ako želi da bude dio uređenog društva i dio dobro organizovane asocijacije u 27 evropskih zemalja, mora prihvatiti konkurencijski pritisak.

"Ovo je bio način da prihvatimo postupak kroz faze, ojačamo našu poljoprivredu i pristupimo tržištu od 600 miliona stanovnika. Nema drugog puta", mišljenja je Izetbegović.

On je rekao da se, ukoliko Republika Srpske ne promijeni odluku, BiH neće naći na dnevnom redu EU tokom narednih sedmica.

"Sve zavisi iskučivo od Vlade Republike Srpske. Kočnicu su povukli juče u Banjaluci, a slična stvar je i sa mehanizmom kooridnacije, slična je bilo i sa Pregledom odbrane. Mislim da bi Vlada Republike Srpske konačno trebala promijeniti odnos prema ovoj zemlji", smatra Izetbegović.

On je najavio da će na današnjoj sjednici biti usvojen Pregled odbrane i da će se BiH pokrenuti ka NATO savezu. "Biće dobrih i loših vijesti, onako kako to ide iz BiH", rekao je Izetbegović. 

(BN, Srna)
Foto: NAP

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

27.06.2016 10:58

Mnogim nazovi politicarima u BiH odgovars da Bosna i Hercegovina ne ide u EU. Cim udje, na redu je zakon o porijeklu imovine.

ODGOVORITE
Name

janko

27.06.2016 11:08

Pa i nemogu, jer se Ivanić može pozvati na ugroženost vitalnog nacionalnog interesa i zatražiti od Narodne Skupštine RS da zauzme stav po toj odluci, a ona bi sigurno takvu odluku odbacila.

ODGOVORITE
Name

altec

27.06.2016 11:08

Citam analize po drugim portalima i svi se slazu da je ovo velika greska Dodika.Daleko su vece pogodnosti i laksi pristup fondovima od stete koju bi imali.Dali se ovde radi o nekim drugim interesima zbog kojih smo kojih smo ponovi žrtvovani mi koji živimo na ivici životne ekzistencije.

ODGOVORITE
Name

majstor pero

27.06.2016 11:15

Stante gospodo predsjednici, kocnica iz Banja Luke je odgovor na kocnicu koju je povuko MMF sa silnim uslovljavanjem kreditnog aranzmana. Kreditni aranzman je neophodan za kupovinu socijalnog mira i opstinskih izbora koji su skora pa na prahu. Nema tu cjenkanja kad su izbori u pitanju...

ODGOVORITE
Name

@pero

27.06.2016 12:18

E moj pero... ti bi znaci da dobijes pare od MMF-a a uz to jos da ti diktiras pod kojim uslovima ce MMF da ti da pare... jaooo blago majci koja te rodi takvog "pametnog". Sistem je jednostavan: ove nase kabadahije (sa sve 3 strane, da se razumijemo) su prodali sve sto su mogli. Nakrali su se da im praprapra..praunucadima moze biti. Doveli su zemlju do toga da moraju prositi kredite of MMFa. Ako MMF uopste da kredite, onda samo po njihovim uslovima. Znaci, ima svi da se naguzimo i da jos pitamo trebal' jos...

Name

Boba

27.06.2016 11:25

I meni se čini da se sve radi da se ne primijeni zakon o porijeklu imovine.

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

27.06.2016 11:43

Svi koji blokiraju SSP, a medju njima je i Izetbegovic, boje se poglavlja 23. i 24. kada ce EU da nam dostavi listu za hapsenje nasih »Sanadera« ovdasnjih. Da zakljucimo, nece lopovska SDA-HDZ-SNSD-SBB bilo kakvu EU, jer bi Bakir/Seka , Mile , Dragan i mali Fahro dobili po dozivotni zatvor ! Tako da ovaj merhametluk Bakir-Seke shvatite kao lukavstinu, jer se boji EU kao djavo krsta! Meni lično je drago što nema kredita , nadam se , više ni od koga !!

Name

re edo s.t

27.06.2016 12:39

E moj Edo cesto citam tvoje komentare pa se pitam jesi li ti lud ili blesav.Tebi su svi krivi a sigurno po citav dan lelemudas i brstis belosvjetsku politiku.Moj savjet,naostri motiku pa na poso...

Name

Edo,Slatina-Tuzla

27.06.2016 13:46

Re. re edo s.t... Ne bojte se vi za mene !! Dva stana ( moja ) jedan na Slatini , drugi u novoj zgradi do hotela " Tuzla " ( plus garaza ) , vikendica na Vlašiću , pozamasan racun u par banaka do osiguranog depozita ( do 50.000 KM )......

Name

Miki

27.06.2016 11:32

Još jedan dokaz gdje nas vode nacionalni torovi

ODGOVORITE
Name

Srbin

27.06.2016 11:49

Srbe u slobodu od terora Sarajeva. Nece zlocinci moci slobodno hodati Republikom Srpskom. Popis ce biti tacan i relevantan. Sami cemo odlucivati o svooj sudbini. Sloboda enma alternativu!

Name

federalac

27.06.2016 13:13

Joj ti slobode.... pojma ti nemas ni o cemu.

Name

Md

27.06.2016 17:02

Edo jeli to sve? Imas li sta i na majevici.?

Name

borac

27.06.2016 11:38

Ova marva je nasla prave cobane i se nece mijenjati

ODGOVORITE
Name

epp

27.06.2016 12:47

Sad lijepo uzmite te zastave ispred kojih ste polagali zakletvu na sluzenje narodu, i obrisite njima to na cemu sjedite u foteljama. Nista drugo nismo ni zasluzili da gledamo, jer smo vas mi izabrali.

ODGOVORITE
Name

zumba

27.06.2016 13:32

Bravo Bakire,preglasavanja nece biti a svi ce znati da su Srbi oni koji koce.Treba im uvesti sankcije,za tri mjeseca su bankrotirali.

ODGOVORITE
Name

Milan

27.06.2016 14:03

Bakire samo vi preglasajte Ivanica , postajemo taoci glupih politicara ,nas put je Evropa a ne Kina

ODGOVORITE
Name

RE MILAN

27.06.2016 14:26

ZAR TI STVARNO MISLIŠ DA ĆE BiH POSTATI ČLAN EU

Name

Federacija

27.06.2016 14:17

Kod nas su police vec odavno pune EU robom i opste nem nikakvi problema ni konkurencije!Znaci sve je Evropsko,Srbsko i domace..Milijun mineralni,mljeko,ulje, margarin,pivo,meso i mesni proizvodi itd.Ja neznam u cemu je ovdje problem.?Nasi proizvodi su jeftiniji i EU nam nemoze biti konkurencija.

ODGOVORITE