Фунта и даље у паду, вриједност јена расте

Вриједност фунте је наставила да опада на азијском тржишту у понедјељак након најгорег једнодневног пада који се догодио у петак.

Свијет 27.06.2016 | 11:20
Фунта и даље у паду, вриједност јена расте
У односу на долар, вриједност фунте у петак је била нижа за 2,6 одсто и износила је 1,34 долара, док је у односну на евро пала за 1,4 одсто.

Министар трговине Велике Британије Џорџ Озборн требао би се да се обрати јавности прије почетка трговања у Великој Британији и покушаја да се смири тржиште.

Власти у Азији предузимају све да стабилизују финансијско тржиште. Након хитног састанака јапански министар финансија Таро Асо казао је да је добио инструкције од премијера Шинзоа Абеа да почне да ради на стабилизацији конкурентности тржишта ако буде потребно.

"Ризик и неизвјесност остаје на финансијским тржиштима", рекао је Абе.

Раст вриједности је забринуо јапанску владу, јер то чини извоз ове земље мање конкурентним. Након што је вриједност јена скочила за осам одсто у петак, данас је порасла за додатних 1,7 одсто.

Директор Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард рекла је да је одлазак Велике Британије из ЕУ изненадио финансијско тржиште, али да нема разлога за панику и да је све под контролом.

Истакнуто је да пад на европском тржишту неће узроковати финансијску кризу какву смо имали 2008. године широм свијета.

У међувремену, Велика Британија се припрема за пад вриједности фунте од 10 одсто у односу на долар у наредном периоду. Тренутно биљеже дефицит у трговању, инвестицијама и трансферу новца.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дејанпд

27.06.2016 11:47

Ко има виска новца и не зна гдје би га улозио,ево му прилике да заради на Фунти, кроз мјесец дана вратице се она на приблизну стару вриједност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тифа

27.06.2016 13:01

Цисто умљам

Name

Америка и Енглеска

27.06.2016 14:00

Бит це земља оролетерска.

ОДГОВОРИТЕ