Funta i dalje u padu, vrijednost jena raste

Vrijednost funte je nastavila da opada na azijskom tržištu u ponedjeljak nakon najgoreg jednodnevnog pada koji se dogodio u petak.

Svijet 27.06.2016 | 11:20
Funta i dalje u padu, vrijednost jena raste
U odnosu na dolar, vrijednost funte u petak je bila niža za 2,6 odsto i iznosila je 1,34 dolara, dok je u odnosnu na evro pala za 1,4 odsto.

Ministar trgovine Velike Britanije Džordž Ozborn trebao bi se da se obrati javnosti prije početka trgovanja u Velikoj Britaniji i pokušaja da se smiri tržište.

Vlasti u Aziji preduzimaju sve da stabilizuju finansijsko tržište. Nakon hitnog sastanaka japanski ministar finansija Taro Aso kazao je da je dobio instrukcije od premijera Šinzoa Abea da počne da radi na stabilizaciji konkurentnosti tržišta ako bude potrebno.

"Rizik i neizvjesnost ostaje na finansijskim tržištima", rekao je Abe.

Rast vrijednosti je zabrinuo japansku vladu, jer to čini izvoz ove zemlje manje konkurentnim. Nakon što je vrijednost jena skočila za osam odsto u petak, danas je porasla za dodatnih 1,7 odsto.

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard rekla je da je odlazak Velike Britanije iz EU iznenadio finansijsko tržište, ali da nema razloga za paniku i da je sve pod kontrolom.

Istaknuto je da pad na evropskom tržištu neće uzrokovati finansijsku krizu kakvu smo imali 2008. godine širom svijeta.

U međuvremenu, Velika Britanija se priprema za pad vrijednosti funte od 10 odsto u odnosu na dolar u narednom periodu. Trenutno bilježe deficit u trgovanju, investicijama i transferu novca.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

dejanpd

27.06.2016 11:47

Ko ima viska novca i ne zna gdje bi ga ulozio,evo mu prilike da zaradi na Funti, kroz mjesec dana vratice se ona na pribliznu staru vrijednost

ODGOVORITE
Name

Tifa

27.06.2016 13:01

Cisto umljam

Name

Amerika i Engleska

27.06.2016 14:00

Bit ce zemlja oroleterska.

ODGOVORITE