Сјећања - видео: Три деценије од "Божје руке“ и гола вијека!

На данашњи дан пре 30 година одиграна је утакмица на којој су постигнута два најпознатија гола у фудбалској историји. У четвртфиналу Светског првенства у Мексику Аргентина је савладала Енглеску 2:1, а у главној, споредној и свим осталим улогама био је Дијего Марадона.

Фудбал 25.06.2016 | 13:45
Сјећања - видео: Три деценије од "Божје руке“ и гола вијека!
Била је то утакмица чији значај ни зуб времена није пореметио, па је и данас једна од главних тема у фудбалским расправама. Но кренимо редом.

Четири године пе овог меча Аргентина и Велика Британија су водиле рат око Фокландских Острва. Сукоб је почео инвазијом аргентинских снага на острва 2. априла 1982, а завршио се њиховом предајом 14. јуна исте године. Меч у Мексико Ситију био је њихов први дуел од тог рата.

Обе репрезентације су у Мексико дошле са по једном титулом светског првака које су освојили на свом терену. Једни и други су у квалификацијама били први у својим групама, Енглези без пораза, а Аргентинци само са једним. Две године раније „горди албион“ се није квалификовао на Европско првенство, па је сада била одлична прилика да се поправе ствари. Због тога су обе репрезентације дошле са великим амбицијама.

„Гаучоси“ су на Мундијалу заузели прво место у А групи са победама над Јужном Корејом (3:1) и Бугарском (2:0), те ремијем са Италијом (1:1). Енглеска је била друга у групи Ф са три бода, једним мање од првопласираног Марока. На старту су изгубили од Мароканаца (1:0), а онда су одиграли без голова са Португалом. Пролаз у нокаут фазу су обезбедили победом над Пољском (3:0), а троструки стрелац је био Гери Линекер.

Управо је он био кључни играч за пласман у четвртфинале, јер је у осмини финала против Парагваја постигао два гола за победу од 3:0. Гол Паскулија био је довољан Аргентини за минималну победу над Уругвајем (1:0).

Онда је дошао и тај 22. јун и међусобни окршај на стадиону „Астека“ пред 114.580 гледалаца.

Сцене насиља које данас виђамо на Европском првенству у Француској, биле су присутне и тада. Навијачи обе репрезентације су се потукли на улици, али и стадиону. Епилог је да је је неколико енглеских навијача завршило у болници.



У првом полувремену није било голова, али су у другом пала три. Оба је за Аргентину дао Марадона и оба се и данас памте. Први је постигнут у 51. минуту и познат је као „Божја рука“. Марадона је додао лопту до Хорхеа Валдана, а овај је покушао да је убаци у шеснаестерац. Међутим, у жељи да је избаци што даље од гола Стив Хоџ ју је послао у срце казненог простора. На њу су ишли Марадона и Питер Шилтон. Пошто је био 20 центиметара нижи од енглеског голмана Аргентинац ју је песницом ударио и послао у мрежу. Узалуд су били протести фудбалера у белим дресовима. Судија Али Бин Насер из Туниса је показао на центар.

„Чекао сам да ме играчи загрле, али они то нису урадили. Тада сам им рекао да ме загрле или арбитар неће признати гол“, рекао је Марадона који је на конференцији после утакмице истакао да је погодак постигнут уз помоћ његове главе и Божје руке.

Само четири минута касније виђен је један од најлепших голова икада. Марадона је примио лопту на својој половини, а онда се устремио ка голу противника. Пред њим су падали Питер Бредсли, Питер Рид, Тери Фенвик, и двапут Тери Бачер. Последња препрека је био Шилтон, али је и он савладан.

„Прво сам хтео да додам лопту Валдану, али када сам прешао на противничку половину Енглези су ме окружили и нисам имао простора. Једино ми је преостало да сам завршим акцију“, рекао је Марадона, а тај погодак је 2002. проглашен за гол века.

Девет минута пре краја Линекер је смањио на 2:1, али је то било недовољно за преокрет. Енглези су отишли кући, а једина утеха је што је Линекер са шест голова био најбољи стрелац Мундијала. „Гаучоси“ су у полуфиналу савладали Белгију 2:0 (Марадона двоструки стрелац), а у финалу су били бољи од Немачке 3:2.

Победу над Енглеском доживели су као освету за пораз у Фокланском рату. Колико је то био значајан тријумф најбоље говоре речи репрезентативца из шездесетих и седамдесетих година Роберта Перфума:

„Победа над Енглеском 1986. нам је сасвим довољна. Освајање Светског првенства је друго по важности“.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар