12 чињеница о паници

Нико не може да зна да ли ће, и када, у животу добити напад панике. Али, једно је сигурно - увек постоји узрок, иако се у том тренутку можда не чини тако.

Здравље 20.06.2016 | 11:33
12 чињеница о паници
Само у САД од паничног поремећаја пати шест милиона људи, а процењује се да ће током живота напад панике доживети чак 60 милиона Американаца.

Они који се боре с нападима или поремећајем често сами себе највише осуђују. Битно је не осуђивати никога јер ово стање може да се догоди свакоме и покушати себи да помогнете колико је то могуће. Ево чињеница које можда нисте знали.

1. Свако може да доживи напад панике

Може да вас погоди било кад и било где, било да имате историју паничних напада или да их никад нисте осетили. Понекад је узрок очигледан (болест, отказ), а понекад је потпуно нејасно зашто то одједном проживљавате.

2. Постоји разлика између напада панике и паничног поремећаја

Панични поремећаји представљају појаву понављаних напада панике, типично праћених страхом од будућих напада или променама понашања којима могу да се избегну ситуације које стварају подложност нападима. Напад панике је нагли наступ неупадљивог, кратког периода изузетне нелагодности или страха, пише МСД.

3. Неки људи су склонији поремећајима панике

Чешће се јавља код жена него код мушкараца, и обично почиње у раном одраслом добу. Такође је могуће имати генетску предиспозицију за развој поремећаја панике.

4. Симптоми напада панике су врло снажни

Најчешћи симптоми су:
- лупање срца
- знојење
- особа се тресе или дрхти
- вртоглавица и слабост
- бол у прсима
- слабост
- бол у стомаку
- претерано знојење или осећај нагле хладноће
- трнци у рукама и стопалима или потпуни изостанак осећаја у удовима
- страх од смрти
- страх да губите контролу или да ћете полудети

5. Чини се да напад долази ни од куда, али ипак има свој епицентар

Напад панике може да се појави месецима након стресног или трауматичног догађаја. Чак и кад се чини да је епизода панике потпуно нереална, реална је, кажу лекари. Размислите о свим могућим узроцима.

6. За неке људе, страх од губитка контроле и срамоћења је већи од страха од смрти

Врло често страх се јавља због губитка контроле, осећаја да ћете бити заробљени у непријатној ситуацији, у јавности... Чак и када знате да је реч о анксиозности и паници, и даље је застрашујуће осећати да не владате ситуацијом и да не можете да учините ништа да то зауставите, објаснио је Мерав Гур, клинички психолог за БуззФеед.

7. Једноставно "диши" неће помоћи

Рећи некоме услед паничног напада "само диши" може да буде потпуно погрешно јер неправилно дисање може само да га погорша. Потребно је дисати из стомака, да видите да вам стомак иде горе-доље, а помоћи ће и да издишете дуже него што удишете.

8. У току напада се сетите да ће то проћи

Подсетите се да су то што осећате нормални симптоми напада панике. Лекари препоручују да их и именујете у глави како бисте лакше могли да их отпустите. Уместо "Срце ми ужасно лупа!" реците у себи "срце ми удара брзо, то је одговор мог нервног система и брзо ће проћи", саветује Гур.

9. Избегавање ситуација које узрокују напад је заправо контрапродуктивно

То ће вас краткорочно смирити, али на дуже стазе неће донети ништа добро јер тако можете да почнете да избегавате низ места и ситуација и све се више отуђујете од других и од живота.

10. Потражите помоћ од стручњака

Тражите човека који се бави нападима панике, не било којег лекара. Само стручњак ће моћи да вам помогне.

11. Поремећај панике се најбоље лечи од свих поремећаја

С правом терапијом нападе панике можете потпуно да избегнете. Сватко ко пати од њих требало би да буде свестан ове чињенице. Могу да се уклоне, могу да се реше.

12. Запамтите, ви нисте ни чудак ни слабић

Када напади почну, многи се осећају рањиво и крхко. Али, важно је не усвојити тај став о себи како вас не би још више повукао у ‘млин’. Ви само тренутно пролазите интензивније кроз свој живот од већине људи и то ће проћи.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар