Мишићи губе масу после 30. године

Ригорозне дијете, потхрањеност и физичка неактивност нарушавају стабилност и правилно држање тела. Временом се јављају тешкоће при покрету, нарочито проблеми са коленима.

Здравље 15.06.2016 | 08:43
Мишићи губе масу после 30. године
ЖЕНЕ које држе ригорозне дијете и због витке линије су на граници потхрањености, у већем су ризику да након 30. године са килограмима изгубе и мишићну масу. Физичка неактивност додатно убрзава овај процес, али и старење, разне повреде... Поред пропадања мишића који су видљиви, али могу да се јачају различитим спортским активностима, јављају се и поремећаји постуре, односно поремећаји става и држања тела.

Међу првим страдају мишићи око колена, а код жена које су имале један или више порођаја долази до слабљења мишића карличног дна и дубоких абдоминалних мишића који су уједно одговорни и за стабилност доњег дела леђа.

- Временом слабост ових мишића доводи до нарушене контроле карлице, нарушене постуре са изразито наглашеном кривином у доњем делу леђа - каже доктор Свјетлана Аничић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације Војномедицинске академије.

- Такође, постуру у доњем делу леђа може да наруши и ношење високих потпетица.

Неправилно држање тела и слабљење мишића може да почне још у школском узрасту као последица ношења тешких ђачких торби, неправилног седења у школским клупама, коришћења мобилних телефона и седења за компјутером.

- Процес слабљења мишића стабилизатора који су одговорни за очување правилног држања тела и стабилности одређених сегмената током живота напредује, јер лоше навике држања тела које се усвоје у школском узрасту обично се одржавају и кроз различите професионалне активности - истиче др Аничић.

- Рецимо, рад стоматолога одржава постуру истуреног држања главе, као и рад за компјутером, а међу професијама које су подложне мишићним дисбалансима су и фризер, возач...

Мишићни дисбаланс код особа које имају нарушену постуру тела, временом доводи и до нарушеног квалитета покрета у одређеном сегменту. То је пример дискус херније, код које у кичменом стубу на нивоу два пршљена и диска временом долази и до морфолошких промена и оштећења датог сегмента.

Проблем нарушене постуре и мишићног дисбаланса могу да имају и мушкарци, најчешће који обављају професије као што су возачи, фризери, стоматолози, хирурзи. Ипак, проблем постуре доњег дела леђа је заступљенији код жена.

- Превентива подразумева адекватну физичку активност, као што су вежбе корекције нарушеног држања тела - наглашава др Аничић. - Оне су индивидуално прилагођење сваком појединцу након анализе постуре.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар