Иванић: Кључ опстанка БиХ држе Бошњаци

Српски члан Председништва БиХ из РС Младен Иванић изјавио је да, ако Сарајево настави с причом да је исправно само оно што они мисле и да непрестано од некога траже да се извињава, да стално чине једну страну одговорном за рат, БиХ не може имати перспективу.

Босна и Херцеговина 12.06.2016 | 10:30
Иванић: Кључ опстанка БиХ држе Бошњаци

"Задржи ли се код бошњацких политицара политика "ми имамо право да кажемо све што хоћемо и оно што ми мислимо једино је исправно" ту нема комоције и живота за све у БиХ, а посебно за нас из Републике Српске", рекао је Иванић у интервјуу за „Политику".

На питање да ли верује у то да ће Српска једног дана дочекати самосталност, Иванић каже да се то неће десити у наредних 20 ли 30 година, али да ће то питање одредити унутрашњи политички односи.

„Ако се не вратимо на политику компромиса и уважавања различитих интереса, бојим се да ће ово прерасти у међусобно изнуривање које ће потрајати. У том случају дефинитивни расплет стања у БиХ ће уследити у наредних 25 или 30 година. Наравно, у неком другачијем амбијенту, без сукоба, јер то међународне институције не би дозволиле. Кључ опстанка БиХ, дакле, држе Бошњаци", истиче он.

Према његовом мишљењу, међутим, теорија у којој Бошњаци прискрбљују монопол на истину све више губи подршку и у међународној заједници, што они који воде српски народ треба да искористе како би на тим местима добили подршку коју Сарајево губи сопственом властитом искључивошцу.

„Зато сам и настојао да неком мирнијом политиком, због које сам без разлога нападан из Бањалуке, променим слику да Срби једини праве проблеме у БиХ. Успео сам показати да има Срба спремних на компромис. И сад кад се десило да смо на питању пописа преварени, нико нема права да нас критикује због одговора који ће уследити. Ако је политика БиХ политика превара, и ми знамо такву врсту политике. Ми нисмо започели спиралу преваре", рекао је Иванић.

Он је додао и да се нешто десило након предаје апликације за чланство у ЕУ.

"Прекршен је принцип договарања који смо усвојили као кључно правило понашања. Као да се неко препао европског пута БиХ. Неко покушава вратити реторику на стари ниво и српску политику у институцијама БиХ која је била веома мудра током овог мандата, прогласити националистичком. Ако ми који смо сада у институцијама БиХ нисмо показали коректност, не знам ко јесте. Очито да све то није случајно. У питању је осећај у Сарајеву да би таквом политиком поново могли добити међународну подршку, што је грешка, јер се то неце десити", сматра Иванић.

Извор: Политика

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Е.М

12.06.2016 08:44

Иваниц је у прав,у ови наси босњацки полоитицари морају сватити да са српске стране долази умјерена политика и тако се и они требају понасати а Срби требају да свате да Босњаци не зеле унистити РС. Онај који је заговарао укидање РС а је нестао са својом странком заједно јер Босњаци нису подрзавали ту радикалну реторику све три стране требају показати мало патриотизна према БИХ без да губе свој идентитет. Мозе се волити РС и БиХ истовремено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

12.06.2016 08:44

Иваницу надам се да твоја реакција није закаснила. Повјерења у БиХ нема и ,назалост,неце га бити јос дуго,дуго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо,Слатина-Тузла

12.06.2016 08:47

Кључ опстанка БиХ и свих еx YУ " држава " држе странци а нас нико ништа не пита ! Ко то једном схвати биће му боље и мање енергије ће трошити на глупости као што је национализам !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај од Паксуа

12.06.2016 09:46

Сто се мене тице могу слободно да изгубе кљуц. Ја и о нако вец 24 године зивим у свом свијету,ове новокомпоноване накараде од дрзава ме саврсено не интересују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роб

12.06.2016 11:33

3:0 за суседе

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

12.06.2016 20:46

Па зато Босњаци И дају муској дјеци име Елзет.

Name

злаја

12.06.2016 20:19

Сви ови који раде по старом рецепту који је довео до рата ,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник Рс

13.06.2016 11:30

..то Алијин кљуц цувају..нема ту добра

ОДГОВОРИТЕ