Ivanić: Ključ opstanka BiH drže Bošnjaci

Srpski član Predsedništva BiH iz RS Mladen Ivanić izjavio je da, ako Sarajevo nastavi s pričom da je ispravno samo ono što oni misle i da neprestano od nekoga traže da se izvinjava, da stalno čine jednu stranu odgovornom za rat, BiH ne može imati perspektivu.

Bosna i Hercegovina 12.06.2016 | 10:30
Ivanić: Ključ opstanka BiH drže Bošnjaci

"Zadrži li se kod bošnjackih politicara politika "mi imamo pravo da kažemo sve što hoćemo i ono što mi mislimo jedino je ispravno" tu nema komocije i života za sve u BiH, a posebno za nas iz Republike Srpske", rekao je Ivanić u intervjuu za „Politiku".

Na pitanje da li veruje u to da će Srpska jednog dana dočekati samostalnost, Ivanić kaže da se to neće desiti u narednih 20 li 30 godina, ali da će to pitanje odrediti unutrašnji politički odnosi.

„Ako se ne vratimo na politiku kompromisa i uvažavanja različitih interesa, bojim se da će ovo prerasti u međusobno iznurivanje koje će potrajati. U tom slučaju definitivni rasplet stanja u BiH će uslediti u narednih 25 ili 30 godina. Naravno, u nekom drugačijem ambijentu, bez sukoba, jer to međunarodne institucije ne bi dozvolile. Ključ opstanka BiH, dakle, drže Bošnjaci", ističe on.

Prema njegovom mišljenju, međutim, teorija u kojoj Bošnjaci priskrbljuju monopol na istinu sve više gubi podršku i u međunarodnoj zajednici, što oni koji vode srpski narod treba da iskoriste kako bi na tim mestima dobili podršku koju Sarajevo gubi sopstvenom vlastitom isključivošcu.

„Zato sam i nastojao da nekom mirnijom politikom, zbog koje sam bez razloga napadan iz Banjaluke, promenim sliku da Srbi jedini prave probleme u BiH. Uspeo sam pokazati da ima Srba spremnih na kompromis. I sad kad se desilo da smo na pitanju popisa prevareni, niko nema prava da nas kritikuje zbog odgovora koji će uslediti. Ako je politika BiH politika prevara, i mi znamo takvu vrstu politike. Mi nismo započeli spiralu prevare", rekao je Ivanić.

On je dodao i da se nešto desilo nakon predaje aplikacije za članstvo u EU.

"Prekršen je princip dogovaranja koji smo usvojili kao ključno pravilo ponašanja. Kao da se neko prepao evropskog puta BiH. Neko pokušava vratiti retoriku na stari nivo i srpsku politiku u institucijama BiH koja je bila veoma mudra tokom ovog mandata, proglasiti nacionalističkom. Ako mi koji smo sada u institucijama BiH nismo pokazali korektnost, ne znam ko jeste. Očito da sve to nije slučajno. U pitanju je osećaj u Sarajevu da bi takvom politikom ponovo mogli dobiti međunarodnu podršku, što je greška, jer se to nece desiti", smatra Ivanić.

Izvor: Politika

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

E.M

12.06.2016 08:44

Ivanic je u prav,u ovi nasi bosnjacki poloiticari moraju svatiti da sa srpske strane dolazi umjerena politika i tako se i oni trebaju ponasati a Srbi trebaju da svate da Bosnjaci ne zele unistiti RS. Onaj koji je zagovarao ukidanje RS a je nestao sa svojom strankom zajedno jer Bosnjaci nisu podrzavali tu radikalnu retoriku sve tri strane trebaju pokazati malo patriotizna prema BIH bez da gube svoj identitet. Moze se voliti RS i BiH istovremeno.

ODGOVORITE
Name

Ako

12.06.2016 08:44

Ivanicu nadam se da tvoja reakcija nije zakasnila. Povjerenja u BiH nema i ,nazalost,nece ga biti jos dugo,dugo

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

12.06.2016 08:47

Ključ opstanka BiH i svih ex YU " država " drže stranci a nas niko ništa ne pita ! Ko to jednom shvati biće mu bolje i manje energije će trošiti na gluposti kao što je nacionalizam !

ODGOVORITE
Name

Zmaj od Paksua

12.06.2016 09:46

Sto se mene tice mogu slobodno da izgube kljuc. Ja i o nako vec 24 godine zivim u svom svijetu,ove novokomponovane nakarade od drzava me savrseno ne interesuju.

ODGOVORITE
Name

rob

12.06.2016 11:33

3:0 za susede

ODGOVORITE
Name

kiki

12.06.2016 20:46

Pa zato Bosnjaci I daju muskoj djeci ime Elzet.

Name

zlaja

12.06.2016 20:19

Svi ovi koji rade po starom receptu koji je doveo do rata ,,,

ODGOVORITE
Name

Zvornik Rs

13.06.2016 11:30

..to Alijin kljuc cuvaju..nema tu dobra

ODGOVORITE