Због чега су највеће свјетске силе у рату?

У условима када је раст кинеске привреде успорен, а Сједињене Америчке државе се налазе у јеку поприлчно жустрих председничких избора, тензије између ове две економске силе не јењавају.

Свијет 08.06.2016 | 11:30
Због чега су највеће свјетске силе у рату?

Амерички секретар за финансије Џек Лев је као део тима у понедељак и уторак био у посети Пекингу како би разговарао са највишим кинеским званичницима.

Ово су неке од кључних тачака око којих ове две државе споре:

Превише челика

Кина производи половину светског челика. С обзиром на то да раст привреде ове земље успорен, пала је и потражња за челиком. Пекинг је сада оптужен да пласира челик на друга тржишта и да тај начин приморава своје ривале да затварају погоне, а самим тим и на хиљаде радних места.

Прошлог месеца САД су драматично повећале намете на неке од кинеских челичних производа, што је изазвало оштру реакцију Пекинга.

Кина се бранила говорећи да је вишак челика глобални проблем који је изазван слабијом потражњом. Пекинг је најавио да је спреман да ради на решењу проблема и најавио отпуштање око 500.000 радника у својим железарама.

Међутим, пласирање челика у изобиљу, и то на међународна тржишта, и даље представља проблем.

"Вишак капацитета има штетан утицај на глобално тржиште", рекао је Лев у свом уводном излагању у понедељак током разговора у Пекингу, додајући да би Кина требало значајано да смањи производњу алуминијума и челика.

Кинески министар финансија Лу Џивеи је одговорио да ће ситуација на тржишту сама показати колико треба да се смањи производња. Он је истакао да кинеска влада не може да диктира услове пословања у овим индустријама јер је више од половине челичана у приватном власништву.

Забринутост око валуте

Кинеска валута јуан је током прошле године пролазила кроз осцилације и то под притиском масовног одлива новца из земље. Велика девалвација прошлог августа покренула је општи хаос на светским тржиштима. Пекинг је недавно поставио дневни распон трговања јуаном на најнижи могући ниво у протеклих пет година. То је довело до сумње да Кина спроводи политику девизне манипулације како би помогла свој извозни сектор.

Многе америчке компаније се жале на тешке услове рада у Кини

У најновијем истраживању коморе САД око 77 одсто компанија сматра да су мање добродошле у Кину него раније.

"Наши чланови су забринути због мера које виде да се користе против њих", рекао је Џејмс Зимерман, шеф коморе. Он је додао да главни неспоразум изазивају нејасни закони.

И кинеске компаније се суочавају са проблемима када желе да приступе тржишту САД. Гигант Самсунг је суочен са ограничењима изградње своје телекомуникационе опреме у САД и то из, како се наводи, безбедносних разлога.

Извор: ЦНН/Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар