Zbog čega su najveće svjetske sile u ratu?

U uslovima kada je rast kineske privrede usporen, a Sjedinjene Američke države se nalaze u jeku poprilčno žustrih predsedničkih izbora, tenzije između ove dve ekonomske sile ne jenjavaju.

Svijet 08.06.2016 | 11:30
Zbog čega su najveće svjetske sile u ratu?

Američki sekretar za finansije Džek Lev je kao deo tima u ponedeljak i utorak bio u poseti Pekingu kako bi razgovarao sa najvišim kineskim zvaničnicima.

Ovo su neke od ključnih tačaka oko kojih ove dve države spore:

Previše čelika

Kina proizvodi polovinu svetskog čelika. S obzirom na to da rast privrede ove zemlje usporen, pala je i potražnja za čelikom. Peking je sada optužen da plasira čelik na druga tržišta i da taj način primorava svoje rivale da zatvaraju pogone, a samim tim i na hiljade radnih mesta.

Prošlog meseca SAD su dramatično povećale namete na neke od kineskih čeličnih proizvoda, što je izazvalo oštru reakciju Pekinga.

Kina se branila govoreći da je višak čelika globalni problem koji je izazvan slabijom potražnjom. Peking je najavio da je spreman da radi na rešenju problema i najavio otpuštanje oko 500.000 radnika u svojim železarama.

Međutim, plasiranje čelika u izobilju, i to na međunarodna tržišta, i dalje predstavlja problem.

"Višak kapaciteta ima štetan uticaj na globalno tržište", rekao je Lev u svom uvodnom izlaganju u ponedeljak tokom razgovora u Pekingu, dodajući da bi Kina trebalo značajano da smanji proizvodnju aluminijuma i čelika.

Kineski ministar finansija Lu Dživei je odgovorio da će situacija na tržištu sama pokazati koliko treba da se smanji proizvodnja. On je istakao da kineska vlada ne može da diktira uslove poslovanja u ovim industrijama jer je više od polovine čeličana u privatnom vlasništvu.

Zabrinutost oko valute

Kineska valuta juan je tokom prošle godine prolazila kroz oscilacije i to pod pritiskom masovnog odliva novca iz zemlje. Velika devalvacija prošlog avgusta pokrenula je opšti haos na svetskim tržištima. Peking je nedavno postavio dnevni raspon trgovanja juanom na najniži mogući nivo u proteklih pet godina. To je dovelo do sumnje da Kina sprovodi politiku devizne manipulacije kako bi pomogla svoj izvozni sektor.

Mnoge američke kompanije se žale na teške uslove rada u Kini

U najnovijem istraživanju komore SAD oko 77 odsto kompanija smatra da su manje dobrodošle u Kinu nego ranije.

"Naši članovi su zabrinuti zbog mera koje vide da se koriste protiv njih", rekao je Džejms Zimerman, šef komore. On je dodao da glavni nesporazum izazivaju nejasni zakoni.

I kineske kompanije se suočavaju sa problemima kada žele da pristupe tržištu SAD. Gigant Samsung je suočen sa ograničenjima izgradnje svoje telekomunikacione opreme u SAD i to iz, kako se navodi, bezbednosnih razloga.

Izvor: CNN/Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar