Французи бијесни због арапског језика

Министар образовања Француске Нажат Вало Белкачем нашла се на удару јавности након што је открила план за увођење арапског језика у основне школе.

Свијет 04.06.2016 | 14:30
Французи бијесни због арапског језика

Белкачем је предложила да арапски језик постане један од страних језика које би француски ђаци учили.

"Арапски ће се подучавати у основним школама уколико постоје потребни људски ресурси и уколико родитељи то траже", рекла је министар.

Њене ријечи су изазвале гњев код бројних француских политичара, који су јавно критиковали министра из реда социјалиста.

"Младим људима није потребна ова јерес већ им требају бољи курсеви француског језика и историје", рекао је Луи Алиот из ултрадесничарске партије Национални фронт.

Посланик Бруно Мер сматра да је приоритет да се изучава француска култура. Сличног става је и Жан Фредерик Поисон из Партије демохришћана, који је рекао "да министар очито не воли Француску".

Неки мисле да учење арапског представља својеврсног тројанског коња који води до исламске индоктринације.

Министар образовања је рекла да је арапски језик званични језик у 28 афричких и арапских држава. Ипак, у француским основним школама заступљен је мање од 0,1 одсто.

Француска је дом највећој муслиманској заједници у Европи. Иако не постоје званичне цифре, претпоставља се да шест до 10 одсто француских грађана чине муслимани.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

семберац.

04.06.2016 13:05

Толико су Европејци' колонизатори далеко отишли' ДА их глава боли: плати коко што си позубала, тако вам и треба! А понестало вам 'резервних добрин муфте придобљених дошао народ по свој труд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

04.06.2016 15:15

Последице колонизације вратиће се Француској и другим колонијалним силама у Европи Законом Зивота попут бумеранга који промаши свој циљ. Што су народи Западне Европе сијали као освајаци Француска це ускиро да позање својим претапањем у муслимане. Упали су Французи, Енглези, Нијемци и други освајацки народи из Европе у сопствену замку попут рибе која упадне у рибарски мрежу у којој може да се копрца али из које немозе да изадје! НЕСТАЦЕ!

Name

ако

04.06.2016 14:16

Французи ускоро уводе босански!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвеле

04.06.2016 15:42

Увели би они босански, ал не могу , јер тај језик не постоји.

Name

Мд

04.06.2016 18:25

Преко педесет посто људи у БиХ се изјаснило да прица босански језик.

Name

Језик

04.06.2016 23:25

Језик је дио дрзавности. У Србији нико не Казе да говори старослаценски. Слазем се да Европа нестаје. Није сазлог само бивси колонијализам него и људска права. Немојте мислити да це крај бити миран. Гледам јуце да су ставили у супермаркет свињетину и уклонили друго месо.

ОДГОВОРИТЕ