Francuzi bijesni zbog arapskog jezika

Ministar obrazovanja Francuske Nažat Valo Belkačem našla se na udaru javnosti nakon što je otkrila plan za uvođenje arapskog jezika u osnovne škole.

Svijet 04.06.2016 | 14:30
Francuzi bijesni zbog arapskog jezika

Belkačem je predložila da arapski jezik postane jedan od stranih jezika koje bi francuski đaci učili.

"Arapski će se podučavati u osnovnim školama ukoliko postoje potrebni ljudski resursi i ukoliko roditelji to traže", rekla je ministar.

Njene riječi su izazvale gnjev kod brojnih francuskih političara, koji su javno kritikovali ministra iz reda socijalista.

"Mladim ljudima nije potrebna ova jeres već im trebaju bolji kursevi francuskog jezika i istorije", rekao je Lui Aliot iz ultradesničarske partije Nacionalni front.

Poslanik Bruno Mer smatra da je prioritet da se izučava francuska kultura. Sličnog stava je i Žan Frederik Poison iz Partije demohrišćana, koji je rekao "da ministar očito ne voli Francusku".

Neki misle da učenje arapskog predstavlja svojevrsnog trojanskog konja koji vodi do islamske indoktrinacije.

Ministar obrazovanja je rekla da je arapski jezik zvanični jezik u 28 afričkih i arapskih država. Ipak, u francuskim osnovnim školama zastupljen je manje od 0,1 odsto.

Francuska je dom najvećoj muslimanskoj zajednici u Evropi. Iako ne postoje zvanične cifre, pretpostavlja se da šest do 10 odsto francuskih građana čine muslimani.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

semberac.

04.06.2016 13:05

Toliko su Evropejci' kolonizatori daleko otišli' DA ih glava boli: plati koko što si pozubala, tako vam i treba! A ponestalo vam 'rezervnih dobrin mufte pridobljenih došao narod po svoj trud.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikić

04.06.2016 15:15

Posledice kolonizacije vratiće se Francuskoj i drugim kolonijalnim silama u Evropi Zakonom Zivota poput bumeranga koji promaši svoj cilj. Što su narodi Zapadne Evrope sijali kao osvajaci Francuska ce uskiro da pozanje svojim pretapanjem u muslimane. Upali su Francuzi, Englezi, Nijemci i drugi osvajacki narodi iz Evrope u sopstvenu zamku poput ribe koja upadne u ribarski mrežu u kojoj može da se koprca ali iz koje nemoze da izadje! NESTACE!

Name

ako

04.06.2016 14:16

Francuzi uskoro uvode bosanski!

ODGOVORITE
Name

Cvele

04.06.2016 15:42

Uveli bi oni bosanski, al ne mogu , jer taj jezik ne postoji.

Name

Md

04.06.2016 18:25

Preko pedeset posto ljudi u BiH se izjasnilo da prica bosanski jezik.

Name

Jezik

04.06.2016 23:25

Jezik je dio drzavnosti. U Srbiji niko ne Kaze da govori staroslacenski. Slazem se da Evropa nestaje. Nije sazlog samo bivsi kolonijalizam nego i ljudska prava. Nemojte misliti da ce kraj biti miran. Gledam juce da su stavili u supermarket svinjetinu i uklonili drugo meso.

ODGOVORITE