Француска: Водостај Сене у порасту

Француске власти активирале су прелиминарне планове за премјештај предсједништва, министарстава и других владиних зграда због опасности од поплава.

 

Свијет 04.06.2016 | 10:30
Француска: Водостај Сене у порасту

Водостај Сене расте два до три центиметра на сат и до синоћ могао је достићи ниво од 6,5 метара изнад уобичајеног нивоа, што је највиши ниво за 35 година, јављају француски медији и преносе да су поплаве почеле да погађају и елитне дијелове Париза.

Безбједносне агенције наводе да предјседништво и канцеларија премијера нису непосредно угрожени, али скупштина и министарство спољних послова су под великим ризиком, преноси АП.

Градоначелница Париза Ан Идалго изјавила је да власти предузимају ванредне мјере и због опасности да се стабла дрвећа сруше на пролазнике, зато што је земљиште око корјена постало растресито.

Поплаве су већ направиле велику материјалну штету граду, али су Парижани безбиједни, рекла је градоначелница.

Париски музеји, међу којима су и Лурв и Орсеј, као и друге установе културе су затворени, умјетнине су евакуисане и уведене су мјере заштите тих објеката.

Француски премијер Мануел Валс, који је данас у Атини на састанку са грчким колегом, каже да је детаљно информисан о стању, да су министри на састанку у Паризу и да је активиран кризни центар због могућности наставка поплава.

Министарство унутрашњих послова је објавило да је 20.000 људи евакуисано из својих домова широм Француске у операцијама које укључују хиљаде ватрогасаца, војника и других припадника специјалних служби.

 

Коментари / 0

Оставите коментар