Francuska: Vodostaj Sene u porastu

Francuske vlasti aktivirale su preliminarne planove za premještaj predsjedništva, ministarstava i drugih vladinih zgrada zbog opasnosti od poplava.

 

Svijet 04.06.2016 | 10:30
Francuska: Vodostaj Sene u porastu

Vodostaj Sene raste dva do tri centimetra na sat i do sinoć mogao je dostići nivo od 6,5 metara iznad uobičajenog nivoa, što je najviši nivo za 35 godina, javljaju francuski mediji i prenose da su poplave počele da pogađaju i elitne dijelove Pariza.

Bezbjednosne agencije navode da predjsedništvo i kancelarija premijera nisu neposredno ugroženi, ali skupština i ministarstvo spoljnih poslova su pod velikim rizikom, prenosi AP.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo izjavila je da vlasti preduzimaju vanredne mjere i zbog opasnosti da se stabla drveća sruše na prolaznike, zato što je zemljište oko korjena postalo rastresito.

Poplave su već napravile veliku materijalnu štetu gradu, ali su Parižani bezbijedni, rekla je gradonačelnica.

Pariski muzeji, među kojima su i Lurv i Orsej, kao i druge ustanove kulture su zatvoreni, umjetnine su evakuisane i uvedene su mjere zaštite tih objekata.

Francuski premijer Manuel Vals, koji je danas u Atini na sastanku sa grčkim kolegom, kaže da je detaljno informisan o stanju, da su ministri na sastanku u Parizu i da je aktiviran krizni centar zbog mogućnosti nastavka poplava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da je 20.000 ljudi evakuisano iz svojih domova širom Francuske u operacijama koje uključuju hiljade vatrogasaca, vojnika i drugih pripadnika specijalnih službi.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar