План да се запосли 80 нових радника

„Електрокрајина“ Бањалука планира ове године да запосли 80 нових радника, а уговори са њима биће потписивани од половине августа, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 04.06.2016 | 07:40
План да се запосли 80 нових радника

Информације ЦАПИТАЛ-а потврдили су у „Електрокрајини“ и у Министарству индустрије, енергетике и рударства од којег је ово предузеће тражило сагласност за ново запошљавање.

“Било је захтјева за пријем радника у „Електрокрајини“, а за детаље овог захтјева обратите се директно зависном предузећу“, рекли су у Министарству индустрије.

У „Електрокрајини“ нису жељели да кажу колико радника планирају да запосле наводећи да се ради о „одређеном броју“, а ново запошљавање правдају повећаним обимом посла те неповољном старосном структуром радне снаге.

„У мају ове године смо затражили сагласност Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске за пријем одређеног броја особа са којима би били закључени уговори о приправничком раду и уговори о пробном раду. Програмом је планиран пријем особа, махом са високом и вишом стручном спремом и средњом стручном спремом техничког усмјерења, почев од 15. августа 2016. без крајњег временског ограничења, сукцесивно у складу са динамиком раста радних процеса у предузећу“, наводи се у одговору „Електрокрајине“.

У „Електрокрајини“ се правдају тиме да су највеће електродистрибутивно предузеће у Српској које снабдијева скоро половину свих купаца те да су у сталном процесу санације постојеће и изградње нове дистрибутивне мреже што „доводи до константног повећања броја купаца електричне енергије, а тиме и повећања обима посла које захтјева и повећање броја извршилаца“.

„Поред тога, „Електрокрајина“ у радном односу има око 100 инвалида рада (шест одсто од укупно запослених) чији радни ангажман оправдано нема пуну радну продуктивност. Предузеће, такође, има значајан природни одлив запослених. Неповољна старосна структура радне снаге доводи до свакодневног значајног броја радника на боловању, броја одлазака радника у пензију, као и до, нажалост, немалог броја смртних случајева“, кажу у овом предузећу.

Додају да је неповољна старосна структура запослених отежавајући фактор у развоју нових пројеката заснованих на модерним технологијама, због чега желе пружити прилику за запослење млађим кадровима одговарајућих стручних профила.

„У процесу запослења ће се пажљиво водити рачуна да новопримљени радници својим стручним профилом и бројем година могу максимално квалитетно одговорити радним задацима, а да се истовремено, у оквиру могућности, изађе у сусрет друштвено одговорној потреби запослења радника из борачких категорија и социјално угрожене популације“, тврде у „Електрокрајини“.

Према подацима из финансијског извјештаја „Електрокрајина“ је на крају првог квартала ове године запошљавала 1.750, а у истом периоду прошле године 1.746 радника.

ЦАПИТАЛ је раније писао о драстичном повећању броја запослених и у осталим зависним предузећима „Електропривреде Републике Српске“, у коју је за само годину дана, од 2013. до 2014. године запослен 601 нови радник.

Извор: Цапитал

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Батман

04.06.2016 06:17

Поново креце запосљавање гласацке масинерије. Доклееее!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дерикозе

04.06.2016 07:04

Сто не објаве која странка да се на вријеме укљуцим.

Name

Требињка

06.06.2016 06:21

Предизборна кампања,сваке изборне године се пред изборе запосли у ЕПСу 500 радника,оптерете предузеце па нису висе у стању ни плате редовно да исплацују вец дизу кредите,хоце да укину зимницу и огријев ради новозапослених цланова СНСДа.

Name

Освит

04.06.2016 07:06

Назалост Електро крајини недостаје струцних и образованих кадрова а и оно мало сто их има је на маргинама.Зато фирмом доминирају фризери конобари и радници без знања,занимања са дипломама приватних факултета.Само малоумним би пало на памет стимање биланса и техницких губитака издавањем фиктивних фактура на које се плаца ПДВ.Забога паметни и струцни би упитали засто приватне фирме без тендера добијају послове на одрзавању постројења и мрезе по астрономским цјенама,а фирма прима раднике који нити ста знају нити сто раде,сто изгледа одговара садасњом руководству из клана Радмановиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

04.06.2016 07:45

10 000 КМ радно мјесто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Севе

04.06.2016 11:48

Нови купци? Које преваре. Као да се неки нови у РС насељавају. А сви побјегосе.

ОДГОВОРИТЕ