Угљевик“ мора „кресати“ трошкове

Рудник и Термоелектрана „Угљевик“ мора смањити трошкове који су изнад свих стандарда у регуларном пословању једног предузећа, а то се посебно односи на јавне набавке, услуге, радове, али и на трошкове плата и накнада запослених који су достигли половину остварених прихода и који изузетно оптерећују пословање, признала је управа РИТЕ Угљевик.

Република Српска 26.05.2016 | 11:51
Угљевик“ мора „кресати“ трошкове

Вршилац дужности директора РИТЕ Угљевик Ђорђе Поповић је у у интерном информативном гласилу РиТЕ „Угљевик“ навео да је само у 2015. години за бруто плате и друге накнаде  издвојено око 59 милиона КМ.

Просјечна плата у РиТЕ „Угљевик“, који је почетком 2015. године запошљавао око 1.900 радника, износи 1.300 КМ, и међу највећим је платама у систему „Електропривреде Српске“.

Поповић је рекао да је РиТЕ „Угљевик“ у 2014. години исказао губитак у пословању од 11,5 милиона КМ, док је на крају 2015. године исказан губитак од 18,2 милиона КМ.

„На жиро-рачуну предузећа, када је нова управа преузела дужност, било је свега око 100.000 КМ“, рекао је Поповић критикујући своје претходнике да „ниједну од важнијих набавки нису покренули иако су припреме за капитални ремонт термоелектране требале бити увелико завршене у моменту доласка нове управе“.

Кредитне инвестиције у фебруару ове године износиле су 8,4 милиона КМ, док је за исплату фирми „Шицо анд цомпанy“, која је добила спор против РиТЕ „Угљевик“ за  које никада није извела, подигнут револвинг кредит од 2,5 милиона КМ.

Управа наводи да на крају фебруара није био исплаћен ни бон за раднике у бруто износу од 1,35 милиона КМ.

Због неликвидности зауставили све набавке

„У ситуацији изражене неликвидности и великих проблема у производњи електричне енергије, нова управа је зауставила све набавке, осим оних које су биле у функцији производње. Покренула је активности за реализацију набавке електро – филтера  и услуга за капитални ремонт, те је предузела мјере на испуњењу плана производње“, истиче Поповић.

Нова управа РиТЕ „Угљевик“, која је на челу овог предузећа свега три мјесеца, истиче да су планови производње за прва четири мјесеца ове године премашени, да су уредно исплаћене плате, иако је била нарушена ликвидност, а исплаћен је и бон за 2015. годину.

У овом електроенергетском предузећу истичу да ће морати радити на томе да цијена њиховог финалног производа буде што нижа и конкурентна на тржишту електричне енергије, што тренутно није случај.

Капитални ремонт у овом предузећу, које производи око 30 одсто електричне енергије у РС, најављен је за 20. јун и требало би да траје до првог септембра. Замјена електрофилтерског постројења и реализација пројекта одсумпоравања, два скупа пројекта, остају и даље као неиспуњена обавеза коју је пред РиТЕ „Угљевик“ поставила Енергетска заједница.

(Цапитал)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

26.05.2016 18:20

Бог дао да се треба само ископати и ето зараде. А они милионске минусе направили. Шта би било да треба високу технологију производити за преживљавање? Лопови!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

26.05.2016 22:06

Није ствар у производњи, вец у виску од 1000 радника , знас ли ти колико то поједе пара годисње???