Ugljevik“ mora „kresati“ troškove

Rudnik i Termoelektrana „Ugljevik“ mora smanjiti troškove koji su iznad svih standarda u regularnom poslovanju jednog preduzeća, a to se posebno odnosi na javne nabavke, usluge, radove, ali i na troškove plata i naknada zaposlenih koji su dostigli polovinu ostvarenih prihoda i koji izuzetno opterećuju poslovanje, priznala je uprava RITE Ugljevik.

Republika Srpska 26.05.2016 | 11:51
Ugljevik“ mora „kresati“ troškove

Vršilac dužnosti direktora RITE Ugljevik Đorđe Popović je u u internom informativnom glasilu RiTE „Ugljevik“ naveo da je samo u 2015. godini za bruto plate i druge naknade  izdvojeno oko 59 miliona KM.

Prosječna plata u RiTE „Ugljevik“, koji je početkom 2015. godine zapošljavao oko 1.900 radnika, iznosi 1.300 KM, i među najvećim je platama u sistemu „Elektroprivrede Srpske“.

Popović je rekao da je RiTE „Ugljevik“ u 2014. godini iskazao gubitak u poslovanju od 11,5 miliona KM, dok je na kraju 2015. godine iskazan gubitak od 18,2 miliona KM.

„Na žiro-računu preduzeća, kada je nova uprava preuzela dužnost, bilo je svega oko 100.000 KM“, rekao je Popović kritikujući svoje prethodnike da „nijednu od važnijih nabavki nisu pokrenuli iako su pripreme za kapitalni remont termoelektrane trebale biti uveliko završene u momentu dolaska nove uprave“.

Kreditne investicije u februaru ove godine iznosile su 8,4 miliona KM, dok je za isplatu firmi „Šico and company“, koja je dobila spor protiv RiTE „Ugljevik“ za  koje nikada nije izvela, podignut revolving kredit od 2,5 miliona KM.

Uprava navodi da na kraju februara nije bio isplaćen ni bon za radnike u bruto iznosu od 1,35 miliona KM.

Zbog nelikvidnosti zaustavili sve nabavke

„U situaciji izražene nelikvidnosti i velikih problema u proizvodnji električne energije, nova uprava je zaustavila sve nabavke, osim onih koje su bile u funkciji proizvodnje. Pokrenula je aktivnosti za realizaciju nabavke elektro – filtera  i usluga za kapitalni remont, te je preduzela mjere na ispunjenju plana proizvodnje“, ističe Popović.

Nova uprava RiTE „Ugljevik“, koja je na čelu ovog preduzeća svega tri mjeseca, ističe da su planovi proizvodnje za prva četiri mjeseca ove godine premašeni, da su uredno isplaćene plate, iako je bila narušena likvidnost, a isplaćen je i bon za 2015. godinu.

U ovom elektroenergetskom preduzeću ističu da će morati raditi na tome da cijena njihovog finalnog proizvoda bude što niža i konkurentna na tržištu električne energije, što trenutno nije slučaj.

Kapitalni remont u ovom preduzeću, koje proizvodi oko 30 odsto električne energije u RS, najavljen je za 20. jun i trebalo bi da traje do prvog septembra. Zamjena elektrofilterskog postrojenja i realizacija projekta odsumporavanja, dva skupa projekta, ostaju i dalje kao neispunjena obaveza koju je pred RiTE „Ugljevik“ postavila Energetska zajednica.

(Capital)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragan

26.05.2016 18:20

Bog dao da se treba samo iskopati i eto zarade. A oni milionske minuse napravili. Šta bi bilo da treba visoku tehnologiju proizvoditi za preživljavanje? Lopovi!!!

ODGOVORITE
Name

hehe

26.05.2016 22:06

Nije stvar u proizvodnji, vec u visku od 1000 radnika , znas li ti koliko to pojede para godisnje???