Униформе у којима марширају жене

Жене нису одувек имале право да буду део војске. Током другог светског рата ствари су се драстично промениле и жене су постепено добијеле све значајнију улогу. Данас, жене су данас део оружаних снага Индије, Вијетнама, Мексика, САД, Француске, Русије па чак и Северне Кореје.

Свијет 25.05.2016 | 16:10
Униформе у којима марширају жене

И заступљене су у свим родовима војске. Униформе у којима данас парадирају на војним парада широм света, али и учествују у борбама у конфлктним подручјима разликују се од земље до земље.

Припаднице оружаних снага Руске Федерације
На овогодишњој војној паради у Москви, одржаној поводом 71. годишњице од победе у Другом светком рату, први пут су парадирале и жене војници. Припаднице оружаних снага Руске Федерације, кадеткиње војног Универзитета Министарства одбране и Војног Института "Волски", проштеле су Црвеним тргом у светло плавом комплету.

Корејска народна армија
Од 2015. године, војни рок за жене је обавезан одлуком Ким Џон Уна. Претходно, жене су могле да бирају да ли ће да служе војску или не. Војни рок за жене у Северној Кореји траје седам година, три године краће него за мушкарце.Њихова униформа, помало неочекивано, подразумева сукњу, а неретко и штикле.

Мексичке оружане снаге
Женама је 2000. године дозвољено да буду део оружаних снага у Мексику и данас су део различититих јединица и родова војске. Како је Мексико традиционална средина у којој се породица и породични односи изузетно цене, женама је дозвољно је да буду смештене близу својих породица током војне службе. Њихове униформе најсличније су мушким и по дизајну и по колориту.

Национални корпус кадеткиња Индије
Индија је дуго била на мети критика да жене нису пожељне у војци, али ствари су се драстично промениле. Прошле године Индијке су се избориле за уговоре за стално у војсци, уместо дотадашњих петогодишњих. Такође, Индија ће укоро постати једна од неколико земаља која ће дозволити женама да пилотирају борбеним авионима у током борбе. Њихове униформе састоје се из кошуља, панаталона и војничких чизми.

Војна служба Венецуеле
Жене које су део венецуеланских војних служби имају њазабмљивију униформу. Истина, то иим није и борбена униформа, већ парадна. Ова фотографија настала је током обележавања Дана независности Венецуеле у Каракасу 5. јула, 2015. године.

Жене полицајке у Ирану
Жене у Ирану део су полиције, па чак и специјалних једница Њихова униформа у складу је са традицијом и вером.

Жене полицајке у Вијетнаму
Можда најколритније униформе имају припаднице етничке полиције у Вијетнаму.

Жене војници Инонезија
Од 1992. године, Индонезија је почела да форми искључиво женске јединице у оквиру оружаних снага. Тако данас женске јединице у војсци, морнарици, авијацији и полицији. Униформе им се разликују у зависности од тога ком роду припадају.На фотографији су припаднице војске .

Извор: Блиц

Фото: Реутерс/Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

пунпдзија

25.05.2016 14:35

Фали наса Зељка Цвијановиц и она је као војник

ОДГОВОРИТЕ