Uniforme u kojima marširaju žene

Žene nisu oduvek imale pravo da budu deo vojske. Tokom drugog svetskog rata stvari su se drastično promenile i žene su postepeno dobijele sve značajniju ulogu. Danas, žene su danas deo oružanih snaga Indije, Vijetnama, Meksika, SAD, Francuske, Rusije pa čak i Severne Koreje.

Svijet 25.05.2016 | 16:10
Uniforme u kojima marširaju žene

I zastupljene su u svim rodovima vojske. Uniforme u kojima danas paradiraju na vojnim parada širom sveta, ali i učestvuju u borbama u konflktnim područjima razlikuju se od zemlje do zemlje.

Pripadnice oružanih snaga Ruske Federacije
Na ovogodišnjoj vojnoj paradi u Moskvi, održanoj povodom 71. godišnjice od pobede u Drugom svetkom ratu, prvi put su paradirale i žene vojnici. Pripadnice oružanih snaga Ruske Federacije, kadetkinje vojnog Univerziteta Ministarstva odbrane i Vojnog Instituta "Volski", proštele su Crvenim trgom u svetlo plavom kompletu.

Korejska narodna armija
Od 2015. godine, vojni rok za žene je obavezan odlukom Kim Džon Una. Prethodno, žene su mogle da biraju da li će da služe vojsku ili ne. Vojni rok za žene u Severnoj Koreji traje sedam godina, tri godine kraće nego za muškarce.Njihova uniforma, pomalo neočekivano, podrazumeva suknju, a neretko i štikle.

Meksičke oružane snage
Ženama je 2000. godine dozvoljeno da budu deo oružanih snaga u Meksiku i danas su deo različititih jedinica i rodova vojske. Kako je Meksiko tradicionalna sredina u kojoj se porodica i porodični odnosi izuzetno cene, ženama je dozvoljno je da budu smeštene blizu svojih porodica tokom vojne službe. Njihove uniforme najsličnije su muškim i po dizajnu i po koloritu.

Nacionalni korpus kadetkinja Indije
Indija je dugo bila na meti kritika da žene nisu poželjne u vojci, ali stvari su se drastično promenile. Prošle godine Indijke su se izborile za ugovore za stalno u vojsci, umesto dotadašnjih petogodišnjih. Takođe, Indija će ukoro postati jedna od nekoliko zemalja koja će dozvoliti ženama da pilotiraju borbenim avionima u tokom borbe. Njihove uniforme sastoje se iz košulja, panatalona i vojničkih čizmi.

Vojna služba Venecuele
Žene koje su deo venecuelanskih vojnih službi imaju njazabmljiviju uniformu. Istina, to iim nije i borbena uniforma, već paradna. Ova fotografija nastala je tokom obeležavanja Dana nezavisnosti Venecuele u Karakasu 5. jula, 2015. godine.

Žene policajke u Iranu
Žene u Iranu deo su policije, pa čak i specijalnih jednica Njihova uniforma u skladu je sa tradicijom i verom.

Žene policajke u Vijetnamu
Možda najkolritnije uniforme imaju pripadnice etničke policije u Vijetnamu.

Žene vojnici Inonezija
Od 1992. godine, Indonezija je počela da formi isključivo ženske jedinice u okviru oružanih snaga. Tako danas ženske jedinice u vojsci, mornarici, avijaciji i policiji. Uniforme im se razlikuju u zavisnosti od toga kom rodu pripadaju.Na fotografiji su pripadnice vojske .

Izvor: Blic

Foto: Reuters/Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

punpdzija

25.05.2016 14:35

Fali nasa Zeljka Cvijanovic i ona je kao vojnik

ODGOVORITE