Ствара се класа 'бескорисних људи'

Бил Гејтс је недавно препоручио пет књига које би свако требало да прочита током лета, а на листи се нашао и наслов 'Сапиенс: А Бриеф Хисторy оф Хуманкинд'.

Информационе технологије 23.05.2016 | 10:37
Ствара се класа 'бескорисних људи'

Оснивач Мицрософта и најбогатији човек на свету наводи да је књига историчара Јувала Нојеа Харарија подстакла његову супругу Мелинду и њега на бројне расправе за столом.

Најзанимљивији део односи се на контроверзну тему о којој већ дуго времена расправљају бројни научници, технолошки новинари и футуролози попут Реја Курцвајла – успон робота и вештачку интелигенцију (АИ), односно шта ће се догодити када АИ досегне (и премаши) ниво људске интелигенције.

Неки верују да ће то бити позитивна ствар јер ћемо имати више времена 'за себе' док роботи раде ствари које данас раде људи, док други страхују од масовне незапослености па чак и претње целом човечанству јер би АИ могла да нас доживи као претњу, због чега би роботи покушали да нас униште.

Харари у новој књизи спомиње стварање 'класе бескорисних људи', што је за њега једна од највећих претњи у 21. веку. То су људи који ће због робота и вештачке интелигенције остати без посла (или никада неће моћи да се запосле), а с обзиром на динамичне промене на тржишту рада и технологије, као и све већи напредак АИ и робота, нико неће знати које вештине би требало стицати током живота јер би ствари које људи уче и за које се образују могле да постану неважне док напуне 30-40 година. Харари каже да је намерно употребио реч ‘бескорисни’ мислећи на њихову 'бескорисност у политичком и економском, а не моралном смислу'.

Ако људи буду били незапослени и не буду имали никакву перспективу (што би и сада могло да се каже за бројне младе у Србији), осећаће се безначајно и више неће имати разлог за устајање из кревета, сматра Харари и додаје да би држава тај проблем могла да реши контролишући срећу и задовољство људи путем лекова и виртуалних светова.

Људска раса би због тога могла да се претвори у незапослену гомилу без икаквог циља, која ће дане кратити пијући лекове и носећи кациге за виртуалну реалност.

Занимљиво, о томе се писало и недавно, након што је објављена фотографија са Самсунгове конференције на којој је Закерберг окружен гомилом људи који су носили ВР наочаре, када су многи рекли да би тако могла да изгледа будућност.

Б 92

фото: Геттy имагес

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

грађанин

23.05.2016 08:43

Стварена је већ, а у будућности ће главни играчи бити роботи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

24.05.2016 08:49

Матриx је стигао

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха хас

24.05.2016 09:23

Нас је срецом Баја вратио у Мезозоик, па нам поприлчно требо и до 19-тог вијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тзв

24.05.2016 09:33

хахах за нас нема бриге ионако цемо нестати ускоро

Name

Темплар

24.05.2016 18:47

Па цек, ста це нам кациге са виртуалим реалности, кад вец имате сви компјутере са којих незнате устати. Мислим на те свакодневне Фејсасе.

ОДГОВОРИТЕ