Хибернијану шкотски ФА Куп и трофеј након 114 година!

Луђе од Трејнспотинга! Кошмар дуг 114 година је готов, Хибернијан више не сања трофеј! Као што је у култном филму Трејнспотинг, снимљеном по истоименом Велшовом роману, главни јунак Марк Рентбој Рентон, изашао као победник у животној драми, тако је данас Хибернијан стигао до тријумфа после голготе!

Фудбал 21.05.2016 | 22:45
Хибернијану шкотски ФА Куп и трофеј након 114 година!

Каква лудница у Глазгову! Ни сјајни шкотски писац Ирвин Велш не би могао да напише бољи сценарио од онога који смо данас видели на легендарном Хемпден парку. Фудбалери Хибернијана, Велшовог омиљеног тима, победили су Глазгов Ренџерсе са 3:2 у финалу шкотског ФА купа и освојили први трофеј у овом такмичењу од 1902. године.

Много много среће имали су Хибси данас, али су је очигледно и заслужили. Трофеј клубу из Единбурга донео је резервиста Дејвид Греј поготком у другом минуту судијске надокнаде. У том тренутку екплодирао је онај зелено-бели део трибина на Хемпдену.

А шта тек рећи о сценама које су уследиле након последњег судијског звиждука, када је неколико хиљада навијача Хибернијана утрчало на терен. Била је то прва инвазија зелено-белих, па су и редарске службе и полиција морале да интервенишу.

Био је ово дуел два славна шкотска клуба која су претходних година играла у Чемпионшипу. Поред трофеја, Хибернијан је данашњом победом изборио и право да учествује у квалификацијама за Лигу Европе. То им је повратак на европску сцену после три године.

Деловало је у већем делу утакмице, поготово у другом полувремену да ће Хибернијан поново, 12. пут у историји изгубити финале ФА купа, јер је до 80. минута Ренџерс водио са 2:1 головима Кенија Милера у 27. и Ендија Халидеја у 64. минуту.

Међутим, као што је у култном филму Трејнспотинг, снимљеном по истоименом Велшовом роману, главни јунак Марк Рентбој Рентон, изашао као победник у животној драми, тако је данас Хибернијан стигао до тријумфа после голготе.

А на својим леђима носио га је, игром судбине, бивши нападач Ренџерсовог највећег ривала Селтика, Ентони Стоукс. Он је најпре у трећем минуту довео Хибернијан у вођство, а потом у 80. минуту, када су се мање-више сви већ помирили са поразом главом погодио за изједначење. Остало ће постати историја.

По завршетку утакмице, као што смо већ рекли, хиљаде навијача Хибернијана улетело је на терен Хемпден парка, док су играчи обе екипе били на терену.

Фудбалски савез Шкотске покренуо је истрагу због тога и саопштио да је "запепашћен нередима", пошто се чини да су навијачи Хибернијана напали фудбалере Ренџерса који су покушавали да изадју са терена.

Полицајци на коњима, редари и полиција су покушавали да врате ситуацију под контролу. Када су се навијачи Хибернијана вратили на трибине, иза њих су остале сломљене стативе, а ишчупано је и бусење траве са терена.

Ренџерс је саопштио да је шокиран "срамотним понашањем" навијача Хибса и похвалио је своје навијаче пошто су показали уздржаност "под великим провокацијама". Фудбалери Ренџерса нису могли да се врате на терен да приме медаље.

"Фудбалери и стручни штаб Ренџерса су нападнути и због безбедности се нису вратили на терен да приме медаље", навео је Ренџерс у саопштењу и позвао Фудбалски савез и полицију да истраже "где су заказале безбедносне мере".

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар