Нокиа се враћа на тржиште мобилних телефона

Фински произвођач опреме за телекомуникације Нокиа саопштио је да планира глобални повратак на тржиште мобилних телефона и таблет компјутера и да је за тај посао лиценцирао нову финску компанију.

Информационе технологије 19.05.2016 | 08:43
Нокиа се враћа на тржиште мобилних телефона

Нокиа ће доделити ексклузивну глобалну лиценцу фирми ХМД глобал за прављење мобилних телефона и таблет компјутера у наредних десет година, наводи се у саопштењу.

У оквиру тог процеса ХМД глобал и његов партнер из Тајвана, фирма ФИХ мобиле из групације Фокскон, купиће Мицрософтово одељење за мобилне телефоне за 350 милиона долара, саопштила је америчка фирма у одвојеном саопштењу.

Нокиа је била водећи светски произвођач мобилних телефона у периоду од 1998. до 2011. године, али ју је престигао јужнокорејски Самсунг, пошто није на време реаговала на развој паметних телефона.

Компанија је 2011. године одлучила да пређе на Wиндоwс платформу, али је то био пословни промашај. Нови Нокијини производи користиће оперативни систем андроид.

Финска компанија продала је своје одељење за мобилне телефоне Мицрософту 2014. године за 7,2 милијарди долара. Америчка фирма престала је да користи име Нокиа на телефонима из серије лумиа.

Очекује се да ће споразум између Мицрософта и Нокије о лиценцираном коришћењу овог имена бити закључен у другој половини 2016. године.

Б 92

фото: НОКИА

Коментари / 0

Оставите коментар