Анализа: Зашто кажеш фудбал, а мислиш на тероризам...?!

У какавом свету живимо и какве нас бриге море најбоље сведочи атмосфера у Француској и не само Француској, пред почетак ЕУРО 2016. О тероризму говоре политичари, грађани, фудбалери, функционери УЕФА...

Фудбал 31.05.2016 | 23:30
Анализа: Зашто кажеш фудбал, а мислиш на тероризам...?!

Зашто кажеш фудбал, а мислиш на тероризам...

Као никада пре уочи неког великог фудбалског турнира, осећа се страх и језа од могућих нових терористичких напада, каквих је у Француској – нажалост – било у претходном периоду, а неки су били фатални.

Стога, у овој земљи која ће од 10. јуна до 10. јула организовати Европско првенство у фудбалу, а у међувремену и Тур Д'Франс, што ће бити својеврстан изазов, више се прича о тероризму и безбедности него спорту.

Француски званичници уверени су да током предстојећег Европског првенства у фудбалу неће бити проблема када је реч о безбедности и гарантују да евентуални терористички напади нису могући на самим стадионима.

Ипак, група медија која је недавно посетила Француску стекла је утисак да су Французи у страху, што су потврдили и српски држављани који живе и раде у тој земљи.

"Постоји нула ризика да се нешто деси на стадионима, нула ризика у навијачким зонама, али бисмо били веома арогантни када бисмо рекли да постоји нула ризика када је реч о општој безбедности", рекао је представник Фудбалског савеза Француске Рамул Њујун новинарима.

Француска је прошлог новембра била затечена терористичким нападима у Паризу, у којима је убијено 130 људи, и од тада је у великом страху и на великом опрезу.

Један од напада десио се и испред стадиона Француска у париском предграђу Сен Денију, и то током утакмице, када је репрезентација те земље играла пријатељску утакмицу против Немачке.

Такав напад у Паризу нико није очекивао, а безбедносни трошкови за континентални шампионат непланирано су порасли за 10 одсто.

Да навијачи и посетиоци нису забринути за безбедност говори и податак да је мање од месец дана пре почетка такмичења у продаји остало свега 30 хиљада улазница, и то најскупљих.

Иако је дошло до великог броја отказивања резервисаних улазница, то организаторе није забринуло. Оно што је отказано, продато је другима.

"Ако ти нећеш, има ко хоће", самоуверен је био Њујен говорећи о тој теми и додао да и поред тога што су се сви уплашили након новембарских напада, ником није "пало на памет" да се Европско првенство не игра.

Сам Париз, у ком ће почети и завршити се првенство, спреман је за старт, а помоћник градоначелника задужен за спорт Жан-Франсоа Мартен рекао је да очекује велики број посетилаца.

Он је навео да ће "навијачка зона", која ће бити смештена код Ајфеловог торња, моћи да прими више од 100.000 људи, а да у самом граду очекује око три милиона гостију током такмичења. Према његовим речима, већи проблем од самог тероризма биће пљачке.

У министарству спољних послова речено је да не постоји "савршена безбедност", али да ће обезбеђење бити на највишем нивоу и да се очекује спектакл.

Поред великог броја полицајаца и специјалних јединица, о гостима ће бринути и више од 20 хиљада волонтера.

Француска се за саму организацију припрема више од четири године, а рађена су симулирања сваке врсте претње, па и евентуални напади дроновима. Да народ који живи у Француској и више него страхује за безбедност потврдила је и селекторка кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић, која годинама живи и ради у тој земљи.

Она је рекла да се после новембарских напада много променила ситуација у држави.

"Много су уплашени. Чине све што могу, али ту постоји озбиљан страх. Много тога се променило од тада. Амбијент је другачији, људи осећају страх за ово што долази, фудбалско првенство", рекла је Марина Маљковић.

Голман Јувентуса и репрезентације Италије Ђанлуђи Буфон признао је да страхује од терориста на Европском првенству и да фудбалери преузимају одређену дозу ризика играњем у Француској.

"Свакако су поменута дешавања страшна и морамо да будемо опрезни. Ми смо део важног социјалног друштва и дајемо људима снове, али смо дошли до момента када и ризикујемо. Ипак, срећан сам што на терену људимо можемо да донесемо срећу", рекао је Буфон за националну италијанску телевизију.

Француске власти предузеће максималне мере и рекордни број припападника безбедности током шампионата, пошто постоји ризик после терористичких напада у Паризу прошле године, од чега је један био у непосредној близина стадиона у Сен Денију за време утакмице Француска - Немачка.

Само неколико дана касније одложен је меч између Немачке и Холандије у Хановеру, након што је откривена бомба у близини стадиона.

Када је реч о хулиганима, Француска таквих проблема није имала у већој мери, а и има развијен систем за спречавање насиља на стадионима. Ипак, није познато како ће се то решавати када на Европско првенство стигне велики број навијача из 23 земље.

Пример у функционисању безбедности је и тај што на сваком стадиону постоји притвор, као и тужилац, коме одмах буде приведен сваки изгредник, тако да већих проблема по том питању не би требало да буде.

Европско првенство ће се играти од 10. јуна до 10. јула, у 10 француских градова.

Извор: мондо.рс/Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар