Жријеб за РГ - Историја каже: Надал "запада" Новаку или Вавринки!

Деветоструки шампион Ролан Гароса пред жреб биће пети носилац и потенцијална "бомба" у четвртфиналу. Позабавили смо се новијом историјом, а она каже да Мареј и Федерер не морају да брину.

Тенис 18.05.2016 | 23:45
Жријеб за РГ - Историја каже: Надал "запада" Новаку или Вавринки!

Жреб за 115. издање култног тениског турнира, париског Ролан Гароса, заказан је за петак, 20. мај у 10 часова.

Биће веома напето тада, јер... Након елиминације од "Броја 1", Новака Ђоковића, у четвртфиналу Мастерса у Риму, последњег турнира пред други грен слем у сезони, постало је јасно да ће деветоструки освајач Рафаел Надал остати на петом месту АТП листе...

...а то у исто време знаћи да ће Рафа, освајач 49 турнира на шљаци, бити потенцијална "бомба" у четвртфиналу Отвореног првенства Француске. Остаје само да видимо на кога ће га куглице бацити, када су прва четири носиоца у питању: (1) Новак Ђоковић, (2) Енди Мареј, (3) Роџер Федерер или (4) Стен Вавринка, који уједно брани титулу.

Претпостављамо да знате, али хајде да се подсетимо како се жребају парови за грен слем турнире. Пре почетка жреба познате су само две ствари, да је први носилац на врху, а други на дну и да се не могу састати пре финала.

Тада, извлачем куглица одлучује се да ли ће трећепласирани на АТП листи у горњу половину, где је први, или доњу, где је други на свету. Сходно томе где заврши трећи, четврти иде у супротну половину и у последњих десет година, од 2006. до 2015, шест пута догодило се да у истој половини жреба буду први и трећи, односно други и четврти.

Четири пута био је случај да ка полуфиналу један ка другом крену први и четврти, а други и трећи.

Тада, када буде било познато ко су потенцијални противници у полуфиналу, у групи Ђоковић, Мареј, Федерер, Ваврника, креће се даље, жребањем петог, шестог, седмог и осмог на АТП листи, а пети је прошлог понедељка био – Надал!

Прошле сезоне, Надал је као шести "запао" првом, Ђоковићу, што јесте била "коска" коју је Ноле успешно превазишао у четвртфиналу, а пети, Кеи Нишикори, отишао је у четвртину жреба где је четврти.

Управо је тај исход најчешћи у последњих десет година, да пети иде на четвртог у четвртфиналу. То се догодило у пет од десет наврата, па ако буде до традиције, 50 одсто шанси да заигра са Надалом већ у четвртфиналу има – Вавринка.

Четири пута у последњих десет година пети је ишао на првог, што ће и ове године бити Ђоковић.

Само једном догодило се да пети упадне код трећег, а ниједном у претходној деценији није се догодило да пети иде на другог, што значи да Мареј има најмање разлога за "бригу", уколико се мечеви са Надалом на шљаци и даље сматрају непожељнима.

А требало би, свакако...

Надал је од почетка сезоне на шљаци освојио Мастерс у Монте Карлу и потом турнир серије 500 у Барселони, у Мадриду зауставио га је Мареј у полуфиналу, а у Риму Ђоковић у четвртфиналу.

Да је освојио било који од последња два Мастерса, Мадрид или Рим, Надал би Ролан Гарос дочекао као четврти на свету и ове приче о плутајућој бомби пред жреб за мушки сингл не би било...

Наградни фонд овогодишњег Ролан Гароса износи 32.017.500 евра, победницима у обе конкуренције припашће по два милиона евра, финалистима милион, полуфиналистима пола милиона, а даље награде ће бити дељене овако: 294.000, 153.000, 102.000, 60.000 и 30.000 евра за пласман у главни жреб у ком ће се наћи 128 тенисера.

Ни квалификације нису без адекватних награда, победа у првом колу доноси 3.000, у другом 7.000, а у трећем 17.000 евра, што значи да играч који кроз квалификације стигне до првог кола Ролан Гароса аутоматски има зарађених 47.000 евра.

Када је "одбрана" бодова у питању, првих осам носилаца има следеће обавезе:

(1) Новак Ђоковић – финале – 1.200/2.000
(2) Енди Мареј – полуфинале – 720/2.000
(3) Роџер Федерер – четвртфинале – 360/2.000
(4) Стен Вавринка – титула – 2.000/2.000
(5) Рафаел Надал – четвртфинале – 360/2.000
(6) Кеи Нишикори – четвртфинале – 360/2.000
(7) Жо-Вилфред Цонга – полуфинале – 720/2.000
(8) Томаш Бердих – осмина финала – 180/2.000

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар