Žrijeb za RG - Istorija kaže: Nadal "zapada" Novaku ili Vavrinki!

Devetostruki šampion Rolan Garosa pred žreb biće peti nosilac i potencijalna "bomba" u četvrtfinalu. Pozabavili smo se novijom istorijom, a ona kaže da Marej i Federer ne moraju da brinu.

Tenis 18.05.2016 | 23:45
Žrijeb za RG - Istorija kaže: Nadal "zapada" Novaku ili Vavrinki!

Žreb za 115. izdanje kultnog teniskog turnira, pariskog Rolan Garosa, zakazan je za petak, 20. maj u 10 časova.

Biće veoma napeto tada, jer... Nakon eliminacije od "Broja 1", Novaka Đokovića, u četvrtfinalu Mastersa u Rimu, poslednjeg turnira pred drugi gren slem u sezoni, postalo je jasno da će devetostruki osvajač Rafael Nadal ostati na petom mestu ATP liste...

...a to u isto vreme znaći da će Rafa, osvajač 49 turnira na šljaci, biti potencijalna "bomba" u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva Francuske. Ostaje samo da vidimo na koga će ga kuglice baciti, kada su prva četiri nosioca u pitanju: (1) Novak Đoković, (2) Endi Marej, (3) Rodžer Federer ili (4) Sten Vavrinka, koji ujedno brani titulu.

Pretpostavljamo da znate, ali hajde da se podsetimo kako se žrebaju parovi za gren slem turnire. Pre početka žreba poznate su samo dve stvari, da je prvi nosilac na vrhu, a drugi na dnu i da se ne mogu sastati pre finala.

Tada, izvlačem kuglica odlučuje se da li će trećeplasirani na ATP listi u gornju polovinu, gde je prvi, ili donju, gde je drugi na svetu. Shodno tome gde završi treći, četvrti ide u suprotnu polovinu i u poslednjih deset godina, od 2006. do 2015, šest puta dogodilo se da u istoj polovini žreba budu prvi i treći, odnosno drugi i četvrti.

Četiri puta bio je slučaj da ka polufinalu jedan ka drugom krenu prvi i četvrti, a drugi i treći.

Tada, kada bude bilo poznato ko su potencijalni protivnici u polufinalu, u grupi Đoković, Marej, Federer, Vavrnika, kreće se dalje, žrebanjem petog, šestog, sedmog i osmog na ATP listi, a peti je prošlog ponedeljka bio – Nadal!

Prošle sezone, Nadal je kao šesti "zapao" prvom, Đokoviću, što jeste bila "koska" koju je Nole uspešno prevazišao u četvrtfinalu, a peti, Kei Nišikori, otišao je u četvrtinu žreba gde je četvrti.

Upravo je taj ishod najčešći u poslednjih deset godina, da peti ide na četvrtog u četvrtfinalu. To se dogodilo u pet od deset navrata, pa ako bude do tradicije, 50 odsto šansi da zaigra sa Nadalom već u četvrtfinalu ima – Vavrinka.

Četiri puta u poslednjih deset godina peti je išao na prvog, što će i ove godine biti Đoković.

Samo jednom dogodilo se da peti upadne kod trećeg, a nijednom u prethodnoj deceniji nije se dogodilo da peti ide na drugog, što znači da Marej ima najmanje razloga za "brigu", ukoliko se mečevi sa Nadalom na šljaci i dalje smatraju nepoželjnima.

A trebalo bi, svakako...

Nadal je od početka sezone na šljaci osvojio Masters u Monte Karlu i potom turnir serije 500 u Barseloni, u Madridu zaustavio ga je Marej u polufinalu, a u Rimu Đoković u četvrtfinalu.

Da je osvojio bilo koji od poslednja dva Mastersa, Madrid ili Rim, Nadal bi Rolan Garos dočekao kao četvrti na svetu i ove priče o plutajućoj bombi pred žreb za muški singl ne bi bilo...

Nagradni fond ovogodišnjeg Rolan Garosa iznosi 32.017.500 evra, pobednicima u obe konkurencije pripašće po dva miliona evra, finalistima milion, polufinalistima pola miliona, a dalje nagrade će biti deljene ovako: 294.000, 153.000, 102.000, 60.000 i 30.000 evra za plasman u glavni žreb u kom će se naći 128 tenisera.

Ni kvalifikacije nisu bez adekvatnih nagrada, pobeda u prvom kolu donosi 3.000, u drugom 7.000, a u trećem 17.000 evra, što znači da igrač koji kroz kvalifikacije stigne do prvog kola Rolan Garosa automatski ima zarađenih 47.000 evra.

Kada je "odbrana" bodova u pitanju, prvih osam nosilaca ima sledeće obaveze:

(1) Novak Đoković – finale – 1.200/2.000
(2) Endi Marej – polufinale – 720/2.000
(3) Rodžer Federer – četvrtfinale – 360/2.000
(4) Sten Vavrinka – titula – 2.000/2.000
(5) Rafael Nadal – četvrtfinale – 360/2.000
(6) Kei Nišikori – četvrtfinale – 360/2.000
(7) Žo-Vilfred Conga – polufinale – 720/2.000
(8) Tomaš Berdih – osmina finala – 180/2.000

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar