Процесуирати ратне злочине над Србима

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић данас је у име Владе Републике Српске упутио апел свим честитим, здравим и морално опредијељеним снагама у политици, судовима и тужилаштву да процесуирају све оне који су починили ратне злочине над Србима у претходном одбрамбено-отаџбинском рату.

 

Босна и Херцеговина 15.05.2016 | 15:17
Процесуирати ратне злочине над Србима

"Надам се да ће једном разум побиједити и да ће ти људи прогоњени савјешћу морати да то процесуирају", рекао је министар Савановић у обраћању окупљенима на Градском гробљу Пучиле у Бијељини, гдје је обиљежено 24 године од страдања припадника ЈНА у "Тузланској колони".

Он је истакао да су младићи у "Тузланској колони" 15. маја 1992. године убијени само зато што су били припадници легалне и легитимне оружане снаге бивше ЈНА.

Савановић је подсјетио да су, упркос договору који је постигнут са тузланским властима о мирном повлачењу из Тузле, војнике прије 24 године убили припадници нелегалних снага "Патриотске лиге", "Зелених беретки", Територијалне одбране Тузла и других.

"Са највишег нивоа муслиманског руководства и политичког и војног, наређено је да се нападну невини припадници ЈНА", рекао је Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.

Савановић је подсјетио да војници ЈНА нису били спремни за такав расплет, "нити су се припремали, нити очекивали, да се са овим снагама боре".

Он је истакао да управо то говори колико је сложена заједница БиХ и унутар ње дубока подјела међу народима и колико нема консензуса о животно битним питањима.

"А, шта је животније и битније питање од тога да се има исти приступ када је ријеч о ратном злочину?", упитао је Савановић обраћајући се породицама погинулих војника, представницима републичке и локалне власти, преживјлим учесницима колоне и другим окупљеним.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске рекао је да муслиманско и хрватско руководство тражи да се напуне "казамати Хашког трибунала и затвори у БиХ српским припадницима".

"Али, кад се постави питање њихових ратних злочинаца, они су их амнестирали, и тиме говоре колико је наша подијељеност дубока, колико је различита и колико је немогуће одржати ту сложену заједницу у БиХ", рекао је Савановић.

Он је подсјетио на тешку и сложену историју Срба, и указао на чињеницу да истину и борбу српског народа, посебно у 20. вијеку, треба имати у себи и наметати је свугдје, али и унијети је у школске програме онакву каква је она и била, "тим прије да се не понови оно што се десило".

"Платили смо високу цијену у Великом рату, платили смо високу цијену у Другом свјетском рату у борби против фашизма, а платили смо је и деведесетих година прошлог вијека", подсјетио је Савановић.

Он је навео да то свим Србима мора бити наук како му се оваква зла не би понављала. "Зарад младих генерација ми морамо научити истину, праву историју, да смо се само борили за српске просторе, за опстанак на своме, за заштиту српског становништва", рекао је Савановић и подсјетио на страдања Срба у Јасновцу, Пребиловцима, Јадовном...

Он је истакао да Влада Републике Српске све ове године, као и све њене институције, али и локалне заједнице, чини све у својој могућности да помогне оним категоријама које су највише страдале – породицама погинулих, ратним војним инвалидима, демобилисаним борцима...

"Само јединствени, као српски народ, можемо успјети и опстати.Ми можемо само заједнички уз више рада да помогнемо онима којима је то потребно", рекао је Савановић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да је задатак свих институција и Владиних и невладиних у Републици Српској да доказују истину о протеклим догађајима, али да би то требало да буде задатак свих у БиХ, уколико се жели мир и помирење.

"О сваком догађају имамо најмање двије истине, па тако и о овом који се десио 15. маја 1992. на Брчанској малти у Тузли", рекао је Савчић након служења парастоса и полагања вијенаца на споменик погинулим војницима.

Он је напоменуо да је ЈНА по договору са тузланским властима напуштала овај град. "Ако нам је стало до помирења, морамо утврдити шта се тада заиста десило јер не могу бити и не могу постојати двије истине", нагласио је Савчић.

Он је рекао да и Срби имају разлоге да осуде своје сународнике због неких недјела која су урадили, али би требало да то исто ураде и други народи. Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да 24 године након страдања војника у ЈНА нико није одговарао за тај злочин.

"Апелујем са овог мјеста да овај злочин никад не заборавимо, да се никад не понови овакво нешто, а да сви који су кривци за погибију војника Тузланске колоне буду приведени правди јер је то једини начин да дође до неког – каквог таквог помирења", рекао је Мићић.

Преживјели учесник "Тузланске колоне" Славко Новаковић рекао је да је 24 године дуго чекање на правду јер до данас нико није одговарао за злочин почињен при мирном повлачењу војника ЈНА из Тузле.

"Институције система БиХ и Србије, нажалост, и даље ћуте, корумпиране, а судство политички обојено.Ипак, чекаћемо истину да буде освијетљена, а истина је да је више од 100 људи изгубило живот тога дана у `Тузланској колони`", рекао је Новаковић.

Он је подсјетио да је Илија Јурушић, тадашњи високи званичник МУП-а БиХ, ослобођен пред Апелационим судом у Београду, наводећи да је он тек пети "у реду чекања" на казну за ово злодјело.

"Селим Бешлагић је први од одговорних људи као и сви његови људи који заједно морају бити процесиурани, све до Илије Јуришића", рекао је Новаковић и додао да је помирење нешто што је започело давно, али због будућих нараштаја истина мора бити разрјашњена.

На Градском гробљу Пучиле у Бијељини војницима побијеним у "Тузланској колони" служен је парастос, прислужене свијеће, а делегације званичника Републике Српске, Народне скупштине Републике Српске, града Бијељина, као и борци, породице убијених младића и бројни грађани положили су вијенце и цвијеће на спомен-обиљежје убијеним војницима.

Вијенац је положио и Миладин Драгичевић, изасаланик предсједника Републике Српске Милорада Додика. Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу постигнутог договора, требало да напусти БиХ и пређе преко Бијељине у Србију.

Тада је убијено најмање 59 војника, а 44 је рањено. И власти у Тузли обиљежиле су данас 24 године од овог догађаја, који називају "даном ослобођења града".

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Да

15.05.2016 13:25

И над српским цивилима у сарајевском насељу Пофалићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

15.05.2016 13:34

Јадна српска нејац, колко су нас тукли добро нас је једва 2 милиона остало

ОДГОВОРИТЕ
Name

владимир митровиц

15.05.2016 14:12

Родјаце Војине Митровицу одкуд ти у Тузли кад цитав народ зна да си ратни профитер...теско оном кога нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

15.05.2016 15:28

Исправно.Процесуирати све злоцине на свим странама, има тога јос колко хоцес. Јако је битно и постивати одлуке суда. Хаг сад заврсава са судјењима, остао је јос Младиц. Али има малих злоцина на претек,које треба преузети суд БиХ.

ОДГОВОРИТЕ