Разговори о Мостару без резултата

Састанак свих политичких странака са подручја Мостара које партиципирају у парламенту БиХ, који је организовала Координација српских удружења и на коме је разговарано о могућности постизања заједничког рјешења које би омогућило одржавање избора у овом граду, завршен је без резултатата, а бојкотовале су га СДА и СББ БиХ.

Босна и Херцеговина 11.05.2016 | 18:52
Разговори о Мостару без резултата

На састанку нису постигнута никаква конкретна рјешења, осим што су усвојени уопштени принципи да је Мостар јединствен град и једна јединица локалне самоуправе, да се обезбиједи заступљеност сва три конститутивна народа и осталих у Градском вијећу Мостара, да се мора искључивати било какав облик етничке доминације и мајоризације и да изборне јединице буду мултиетничке.

Пети принцип који је понудила Координација Срба, а који се односи на равноправну заступљеност у извршној власти избором градоначелника и два замјеника градоначелника бирана на директним изборима, није усвојен због противљења хрватских странака.

Предсједник Координације српских удружења у Мостару Душан Голо рекао је да једино о чему се нису сагласили јесте избор градоначелника и замјеника градоначелника.

Коментаришући недолазак представника СДА и СББ-а, он је навео да му је њихов став нејасан јер су само дан раније обећали да ће присуствовати састанку.

"Један од разлога зашто смо организовали овај састанак јесте да покушамо приближити два супротстављена блока јер искуство говори да резултата нема, иако се упорно разговара", каже Голо.

Одговарајући на питање да ли је све враћено на почетак, Голо је рекао да су у у парламенту БиХ пропала три приједлога измјена Изборног закона БиХ у дијелу који се односи на град Мостар.

"У процедури као приједлог остаје само онај Координације српских удружења и ми смо га поново представили на састанку. То је прилично приступачан приједлог за обје стране и њиме не губе ни једни, ни други", рекао је Голо.

Предсједник Градског одбора ХДЗ-а БиХ Мостар Дамир Џеба рекао је да је на састанку разговарано о провођењу одлуке Уставног суда БиХ која се тиче само измјене Изборног закона.

Он је додао да се тек након тога може разговарати о организацији Мостара.

"То је онај корак који може доћи тек након избора ако ми усагласимо заједничко рјешење и предложимо оно што отклања дискриминацију неуставне одредбе наметнутог Статута од ОХР-а. То значи да доведемо исту вриједност гласа у граду Мостару, а да при томе не предлажемо за сада неуставна рјешења првенствено у смислу Устава Федерације БиХ", рекао је Џеба.

Разговори ће бити настављени 17. маја, када ће се поново укључити и правни стручњаци.

Мостар осам година није имао изборе због непровођења одлуке Уставног суда БиХ да се измијене изборна правила за овај град. Политичке странке у Мостару већ годинама не могу да постигну договор.

Централна изборна комисија БиХ није расписала изборе за Мостар за 2. октобар, али политичари тврде да се то може учинити накнадно измјенама Изборног закона БиХ.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар