Razgovori o Mostaru bez rezultata

Sastanak svih političkih stranaka sa područja Mostara koje participiraju u parlamentu BiH, koji je organizovala Koordinacija srpskih udruženja i na kome je razgovarano o mogućnosti postizanja zajedničkog rješenja koje bi omogućilo održavanje izbora u ovom gradu, završen je bez rezultatata, a bojkotovale su ga SDA i SBB BiH.

Bosna i Hercegovina 11.05.2016 | 18:52
Razgovori o Mostaru bez rezultata

Na sastanku nisu postignuta nikakva konkretna rješenja, osim što su usvojeni uopšteni principi da je Mostar jedinstven grad i jedna jedinica lokalne samouprave, da se obezbijedi zastupljenost sva tri konstitutivna naroda i ostalih u Gradskom vijeću Mostara, da se mora isključivati bilo kakav oblik etničke dominacije i majorizacije i da izborne jedinice budu multietničke.

Peti princip koji je ponudila Koordinacija Srba, a koji se odnosi na ravnopravnu zastupljenost u izvršnoj vlasti izborom gradonačelnika i dva zamjenika gradonačelnika birana na direktnim izborima, nije usvojen zbog protivljenja hrvatskih stranaka.

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru Dušan Golo rekao je da jedino o čemu se nisu saglasili jeste izbor gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika.

Komentarišući nedolazak predstavnika SDA i SBB-a, on je naveo da mu je njihov stav nejasan jer su samo dan ranije obećali da će prisustvovati sastanku.

"Jedan od razloga zašto smo organizovali ovaj sastanak jeste da pokušamo približiti dva suprotstavljena bloka jer iskustvo govori da rezultata nema, iako se uporno razgovara", kaže Golo.

Odgovarajući na pitanje da li je sve vraćeno na početak, Golo je rekao da su u u parlamentu BiH propala tri prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na grad Mostar.

"U proceduri kao prijedlog ostaje samo onaj Koordinacije srpskih udruženja i mi smo ga ponovo predstavili na sastanku. To je prilično pristupačan prijedlog za obje strane i njime ne gube ni jedni, ni drugi", rekao je Golo.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba rekao je da je na sastanku razgovarano o provođenju odluke Ustavnog suda BiH koja se tiče samo izmjene Izbornog zakona.

On je dodao da se tek nakon toga može razgovarati o organizaciji Mostara.

"To je onaj korak koji može doći tek nakon izbora ako mi usaglasimo zajedničko rješenje i predložimo ono što otklanja diskriminaciju neustavne odredbe nametnutog Statuta od OHR-a. To znači da dovedemo istu vrijednost glasa u gradu Mostaru, a da pri tome ne predlažemo za sada neustavna rješenja prvenstveno u smislu Ustava Federacije BiH", rekao je Džeba.

Razgovori će biti nastavljeni 17. maja, kada će se ponovo uključiti i pravni stručnjaci.

Mostar osam godina nije imao izbore zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH da se izmijene izborna pravila za ovaj grad. Političke stranke u Mostaru već godinama ne mogu da postignu dogovor.

Centralna izborna komisija BiH nije raspisala izbore za Mostar za 2. oktobar, ali političari tvrde da se to može učiniti naknadno izmjenama Izbornog zakona BiH.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar