Видео: Збогом Аптон парку! И'м форевер блоwинг бубблес...

Уторак 10. мај 2016. године остаће заувек у сећању навијача Вест Хем Јунајтеда.

Фудбал 18.05.2016 | 23:00
Видео: Збогом Аптон парку! И'м форевер блоwинг бубблес...

'Чекићари' су се после 112 година опростили од свог стадиона 'Болеyн Гроунд' у источном Лондону.

Вест Хем ће од следеће сезоне наступати на Олимпијском стадиону у главном граду Енглеске, који је изграђен за потребе Олимпијских игара у Лондону 2012. године.

Играчи Славена Билића потрудили су се да емотивно вече учине још спектакуларнијим – пошто су у сјајном мечу пуном преокрета савладали Манчестер Јунајтед (3:2).

Почетком прошлог века Вест Хем је по оснивању клуба своје сусрете играо на 'Мемориал Гроунду', али је убрзо морао да га напусти због несугласица око закупа са власницима, па је био принуђен да потражи нову кућу.

Као идеално решење учинила се пољана у близини 'Болеyн Цастла', по којој је стадион касније и добио име, а до договора са Римокатоличком црквом дошло је поприлично лако.

Легендарни стадион у Есексу изграђен је 1904. године у улици 'Греен Стреет', када је и постао дом 'Чекићара'.

Иако је његов званични назив гласио 'Болеyн Гроунд, ако бисте упитали било ког навијача Вест Хема он ће вам рећи да се њихов стадион зове Аптон Парк – по истоименом дистрикту и парку у коме се налази.

Први дуел на новом објекту 'Чекићари' су одиграли против Милвола, славивши пред 10.000 гледала 3:0, а њихово ривалство и дан данас једно је од најжешћих у свету фудбала.

Како су године пролазиле, Аптон Парк је постепено дограђиван и модернизован, да би пре Другог светског рата примао нешто више од 40.000 гледалаца.

За време бомбарадовања Лондона 1944. године тешко је оштећен В-1 бомбом, али је убрзо по окончању сукоба обновљен и додатно модернизован.

Највише гледала било је на сусрету против Тотенхем Хотспура – 42.322 – у децембру исте године, тачније одмах по окончању реновирања.

Од 2002. године Аптон је последњи пут реновиран, када су сва места постала седећа, после чега је капацитет био смањен на 35.550 места.

Истовремено по склапању уговора на нови стадион, челници клуба договорили су продају плаца на коме се Аптон Парк налази, па ће, попут Арсеналовог 'Хајберија', на његовом месту бити изграђен пословно-стамбени центар.

У његовом центру би требало да се нађе парк посвећен Бобију Муру, највећој легенди 'Чекићара' и једног од најбољих играча у историји Енглеске.

Још тада је било у плану да се две највеће трибине додатно прошире, али је после испадања клуба из елите такав план пролонгиран, да би и дефинитивно био отказан пошто је Вест Хем, после судског спора, закупио споменути Олимпијски стадион, капацитета 60.000 места, на 99 година – уз годишњу 'кирију' од 2,5 милиона фунти.

Нема сумње да ће 'Чекићарима' селидба донети много тога доброг, почев од далеко бољих услова за тренинг и саме мечеве, као и значајно повећање прихода – незванично, продато је преко 50.000 годишњих улазница – али исто тако нема сумње да чувена химна "И'м форевер блоwинг бубблес" никада више неће звучати исто.

Песма "И'м форевер блоwинг бубблес" настала је крајем друге деценије прошлог века, да би је после извођења на Бродвеју клупском химном учинио бивши менаџер Чарли Пајнтер.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар