Ускоро оптужница за "Бобар банку"

Горан Салиховић, главни тужилац Тужилаштва БиХ, каже да је предмет у случају "Бобар банке" у завршној фази те да се ускоро може очекивати подизање оптужнице.

Босна и Херцеговина 11.05.2016 | 07:35
Ускоро оптужница за "Бобар банку"

Он каже да постоји доста предмета којима су обухваћени људи из политике, привреде, банкарског сектора, разних предузећа итд.. те да је проценат осуђујућих пресуда у Посебном одјељењу за организовани криминал, привредни криминал и корупцију изузетно висок.

У посљедњих неколико мјесеци било је неколико хапшења због банкарских афера у Републици Српској, прије свега у вези са Бобар банком. Када се може очекивати подизање оптужнице?

"Штета која је проузрокована, а истражује се у оквиру овог предмета је више стотина милиона КМ. Мислим да је тај предмет у некој завршној фази и вјероватно да у неко скорије вријеме можемо очекивати оптужницу."

Недавно је Агенција за осигурање депозита БиХ рекла да је оптерећују исплате потраживања. Да ли ће Тужилаштво реаговати и у неким другим случајевима када је у питању банкарски сектор?

"На томе радимо уназад око годину и по дана. Наше истраге обухватају шири круг банкарског система, па ћемо видјети једноставно шта је у тим истрагама у којој фази и који је сегмент за оптужење."

Да ли се те истраге односе на високе функционере Републике Српске и да ли Тужилаштво БиХ води истрагу против Милорада Додика, предсједника Српске?

"Водимо истраге против било кога у овој држави за кога имамо основану сумњу. Значи, предмет `Милорад Додик` не постоји, али у склопу `Павловић банке` имамо финансијску истрагу против Милорада Додика и не видим ту ништа лоше да се једноставно у истрази утврди да ли има елемената кривичне одговорности или не и мислим да је непотребно дизати толику помпу око овога. Било је предмета против Милорада Додика, ти предмети су испитани и одређен број предмета је затворен.

Јавност чека на оптужницу у случају Кемала Чаушевића. Када ће се то десити?

"Из предмета против Кемала Чаушевића настао је предмет `Лијановићи и др.` у којем имамо вишемилионску штету, око 16-17 милиона. Имамо предмете за банкарски систем, који на неки начин произлазе из таквих предмета, имамо предмете у вези индиректног опорезивања, тако да једноставно, из одређених предмета, као што је и овај предмет, ми добијамо елементе и отварање нових истрага у одређеним другим предметима."

Већ годинама се најављује борба против корупције, а и када се процесуирају високи званичници, велики је проценат ослобађајућих пресуда.

"Тужилаштво БиХ води истраге или је подигло оптужнице против министара и замјеника министара на државном нивоу, службеника институција, дирекција и агенција на нивоу БиХ, водимо процес против конзула савјетника БиХ у Француској, читаве смјене цариника и шефа царине са ЦИ Аеродром, службеника Службе за послове са странцима, бригадира ОС БиХ, полицајаца и службеника Граничне полиције и СИПА, подигли смо оптужницу против судије Апелационог одјељења Суда БиХ, радили предмете против службеника са нивоа ФБиХ који су у нашим акцијама снимљени приликом примања мита или недозвољене користи, које смо прослиједили ентитетским тужилаштвима.

У Тужилаштву БиХ, с обзиром на нашу надлежност, нарочито у Посебном одјељењу за организовани и привредни криминал и корупцију, има доста предмета којима су обухваћени службеници из политике, привреде, банкарског сектора, разних предузећа итд. Проценат осуђујућих пресуда у Посебном одјељењу за организовани криминал, привредни криминал и корупцију изузетно је висок, око 89 одсто. Од око 1.300 оптужених особа, чак је 1.139 правоснажно осуђено на укупно 1.584 године затвора, а тек 141 особа правоснажно је ослобођена."

Колико је Тужилаштво БиХ под политичким притиском? У предмету против Фахрудина Радончића могли су се примијетити ти притисци, а и различити политички коментари.

"Нисам под политичким притиском, па ни од Радончића. У суштини, институција је под политичким сталним притиском и поједини тужиоци. Видјели сте да смо у задњем периоду имали провале у станове, пљачке станова, паљање аута, крађу аута од појединих тужилаца, пријетње тужиоца, вријеђање тужилаца као и судија и мислим да на том сегменту морамо више радити као држава. Недопустиво је да се то олако схвата и да се не води рачуна о представницима институција, а када се деси случај, онда се покушава наћи рјешење."

Шта је са захтјевом Тужилаштва БиХ и колегијума тужилаца у вези са Ружицом Јукић, потпредсједником ВСТС-а?

"Колегијум је у два наврата тражио њену оставку и тражио је дисциплинску одговорност и тражио је да такав члан ВСТВ не може представљати. То је на ВСТВ и на дисциплинском тужиоцу и ти захтјеви још стоје и ми тражимо одговор. Такво понашање једног члана Вијећа према једној институцији је непримјерено."

Шта је са предметима ратних злочина против Срба? Могу ли се очекивати оптужнице против неких високих званичника, с обзиром на то да осим Махмуљина и Орића нико није оптужен?

"Не можемо се пребројавати, ратни злочинци су сви исти, жртве су све исте, али у принципу мислим да ми радимо све оно за шта имамо доказа и што можемо оптужити.

Статистика показује да се у посљедње три године изразито повећао број предмета за ратне злочине над жртвама српске националности. За само три године око 80 особа оптужено је за злочине над Србима, у свим крајевима БиХ, а то је 30 одсто од укупног броја оптужених за ратне злочине и протекле три године. Тужилаштво БиХ је подигло више оптужница за ратне злочине над српским жртвама него сва окружна тужилаштва у Српској заједно.

Имамо у раду више предмета у којима се суди за злочине над српским становништвом у Дервенти, Посавини, Оџаку, Броду. Радимо интензивне истраге о страдању српске популације у Коњицу, једном од најтежих страдања Срба у протеклом рату, гдје ће у наредном периоду бити оптужница.

По нашим оптужницама се суди за злочине над Србима у Чапљини, долини Неретве, у логорима око Чапљине. Јавност често очекује нека звучна имена, биће и тога, али само ако се прикупе докази. Јасно и гласно сам рекао - никога нећемо процесуирати без доказа, а исто тако нико неће бити заобиђен ако докази постоје.

До сада у 11 година имамо 605 оптужених за ратне злочине и на тај начин постали смо институција са највише оптужених за ратне злочине у свјетским размјерама. Након трибунала у Нирнбергу и Токију, након Другог свјетског рата није евидентиран већи број оптужених у домаћим или међународним трибуналима.

Поред урађеног посла Категорије 2, гдје су ријешени у прошлој години најтежи предмети из Хашког трибунала, ово је један од највећих успјеха, значи у 11 година оптужили смо 605 оптужених за ратне злочине, а у до сада окончаним предметима то је резултирало са изреченим казнама од 2.087 година затвора, за оне којима је поступак окончан.

У до сада правоснажно окончаним предметима, у око 80 посто предмета оптужени су проглашени кривим и изречене су осуђујуће пресуде. Ове јесени достићи ћемо и резултат од укупно 5.000 оптужених особа за сва кривична дјела из наше надлежности, то је изузетно значајно за БиХ и за све грађане БиХ, у смислу тога да једноставно ми можемо и хоћемо да процесуирамо све оне који су на било који начин прекршили закон и једноставно неће бити недодирљивих, али исто тако ни у којем случају некоме нећемо стављати на терет оно што не можемо доказати ли што једноставно не стоји, за било којег човјека у БиХ."

Ускоро ће годину дана од напада на Александра Вучића, премијера Србије. Када ће и хоће ли Тужилаштво БиХ процесуирати одговорне?

"Оптужница ће бити подигнута када се прикупи довољно доказа за кривичну одговорност појединца и осуђујућу пресуду против починитеља. Ради се о врло сложеном предмету у којем се у маси људи морају идентификовати појединци, па тим појединцима доказати и конкретна улога у извршеном кривичном дјелу. Није то једноставан процес.

Сјетите се случаја паљења зграде Предсједништва БиХ и државних институција прије двије године. Полицијски органи успјели су открити и идентификовати само пар починитеља, а била је маса људи који су учествовали у томе, а околина тих зграда је чак и под видео-надзором.

Радимо на том предмету, раде и колеге из Специјалног тужилаштва Републике Српске, па ћемо видјети до каквих резултата ћемо доћи. Најгора опција је да се неко пошто-пото оптужи, па да на суду буде ослобађајућа пресуда. Након тога та особа је правомоћно ослобођена и више се не може процесуирати.

Вјерујем да ћемо интензивним радом доћи до резултата и расвијетлити све сегменте тог срамног напада и драго ми је због његовог разумног односа након свега што се десило."

Извор: Независне новине

Фото: Аваз

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Изузетак када треба

11.05.2016 06:01

Само нека си ти Бају извукао... Ваљда ти се "поштено" захвалио... СВИ СТЕ ВИ БАГРА невиђена... Јао се овом народу са вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

11.05.2016 08:24

СЛАЗЕМ СЕ ,СПРЕГА МАФИЈЕ ТУЗИЛАСТВА ПОЛИЦИЈЕ...ВРТИЦА У СКОЛИ...БАГРО ЈЕДНА КОРУМПИРАНА

Name

митар

11.05.2016 08:34

Зар нецете затворити пребогатог Додика ? Цаусевиц је јавно разоткрио Спирица и ником ниста. Рекао је да је Спириц опасан лопов и ста сад?

Name

бн

11.05.2016 06:07

Турцин да нам суди зато и јест све наопако срамно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

11.05.2016 07:21

Па ко нам је господине бранио да ми сами себи судимо, није ли специјално тужилаштво Српске одбацило случај Бобар банке, као неоснован, или си ти велики неписмењаковић или пак ништа не читаш, или си пак велики националист???

Name

мари

11.05.2016 07:27

Стави једног Турчина за сто и дај му да пије и једе, а другог вежи у врећу и стави испод стола - оба ти мисле исто. Није ово Турчин, њих смо прије 100 година набили ногом у гузицу у Анадолију за сва времена, и тужно је што се босанскохерцеговачки муслимани поистовјећују са Турцима а преци су нам се заједно борили против тих истих Турака на Косову пољу. Тада смо сви били Срби и православци. Али ето, неки су се и продали за привилегије и паре, то су били они слабићи и конформисти, лоши људи који су касније пежоративно названи "потурице". И за њих има пословица коју је рекао краљ Никола Петровић: Не вјерујем Турчину кад се куне ни кад клања, а јос мање потурици његова је вјера тања!

Name

Савјетник!?

11.05.2016 07:31

“Јевреј се не сме придржавати државних закона Нејевреја. Он се има придржавати јеврејских закона јер би они иначе сувишни били.” (Шулхан арух, Кошен ха-мишпат 368). Као год што је човек над животињама, тако су и Јевреји над свима народима од Бога постављени.” (Талмуд, Берах 1026). ”Нејевреји су створени да служе Јевреје. Они морају орати, копати, сејати, косити, вршити. Јевреји су створени да све готово нађу.” (Талмуд, Берахот 58а).

Name

ре бн и јос понеки

11.05.2016 07:43

Ако они требају у апсану онда и ви који то на овакав нацин примитивни то посматрате, зрели сте за луднице. Па се фино друзите кроз прозоре са ресеткама.

Name

Ко је овдје луд?

11.05.2016 07:48

Ре: Савјетник цитам ово! Па ста је Ким-Леми онда!?

Name

Етикирање

11.05.2016 08:33

И ИСУС је родјен као зидов. Па , ваљда сватко има право да одлуци ста зели да буде и у ста да вјерује !

Name

Бог

11.05.2016 08:42

@Етикетирање Један је БОГ, а то није овај, горе наведени... они јос увјек цекају свог "месају", код нас званог АНТИХРИСТ!

Name

Семберац

11.05.2016 09:14

Ре БН, Извини земљак, али Горан Салиховић се изјаснио као Србин! Утолико је наша туга већа! Корумпирани каријериста!

Name

Здравко

11.05.2016 06:57

Оно сто је било у Бобару је 10% криминала који је урадјен у Банци Српске, кад се то крене одмотавати нема ниједног познатијег политицара из бајиног окрузења који се неце наци у тој прици. Наравно не док су ови на власти од тог нема ниста, сјети ли се ико како се баја са осмјехом провукао у афери зграда владе гдје је пепељара костала 1200 КМ, а на крају некаква његова комисија утврдила да је све у реду.Ови људи на власти су отели 10 милијарди марака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре здравко

14.05.2016 06:20

..тако је...

Name

Таксират

11.05.2016 07:07

Испаст це скупља пита од тепсије: сацекајте мало док се заврсе протести и утврде све посљедице Банке Српске па онда то одједном ријесите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха ха

11.05.2016 07:09

Бандит и скот у рангу фашисте Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лупиг

11.05.2016 07:13

А јаране мој ста је са предметом Стрмица организовани криминал и сверц цигарета у који су упетљани високи дузносници границне полиције БиХ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.05.2016 07:32

Правосуђе је постало алат богатим да озаконе незаконите радње. Не вјерујем судству ни мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Халоооо!

11.05.2016 08:16

ГДЈЕ СУ МОЈЕ ПАРЕ!????

ОДГОВОРИТЕ
Name

трактор

11.05.2016 08:22

Па људи схватите да је Баја покро цијелу РС да је тезак на милијарде ста је за њега купит тузиластво разне папке дрзати полицију под контролом имати вецину какву има доноси законе кони само њима стимају попео се на врх и он је сам РС тразили смо гледајмо и на то направио нам ТВ бастију гдје су главни гости мафијаси купити Лазански Галијасевиц итд . Ста даље реци хоце ли Србин на Србина сто му је циљ зато је тенком досао власт. Пробудимо се конацно сви на протесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

11.05.2016 08:43

Све голи лопов до лопова. Јадан народ. Молим Бога да нас неко пороби па да заведе реда. Ово је тотална анархија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

11.05.2016 09:02

Банда корумпирана, произвела да је бити велики лопов ин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

11.05.2016 09:28

Сви су криви за пљацку али на целу са Милорадом Додиком. Све на робију, ФОЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бзвз

11.05.2016 09:51

Боље да ниста ниси рекао. Ово је срамота. Једино ако је то план истраге да не откривас пуно против дотицних и добро познатих ликова. Али ако це бити као до сада-истрага и ниста е онда се треба забавити и вама у васој институцији. Нисмо глупи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

трафикант

11.05.2016 10:03

Никакво цудо сто нам омладина покусава изигравати каубоје кад су уцитељи овакви али та дјеца јос нису свјесна да це сица увјек бити казњена за ситно да би се крупни извукли...боље цутите и хапсите и даље оне сто краду по пекарама и трафикама

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

11.05.2016 13:22

Овом препредењаку ништа не вјерујем. Као што не вјерујем ни у такозвано правосудје, ни РС ни БиХ. Треба довести тужиоце и судије из Кине. Неће ићи друкчије. Или ће поново бити рат, али прави градјански.

ОДГОВОРИТЕ