Предсједништво ускоро о говору Давутоглуа

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић слаже се са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком да је обраћање одлазећег турског премијера Ахмета Давутоглуа, на свечаном отварању Ферхадије у петак у Бањалуци, било непримјерено.

Босна и Херцеговина 10.05.2016 | 18:46
Предсједништво ускоро о говору Давутоглуа

Иванић је поручио да ће Додиков захтјев с тим у вези бити разматран на некој од наредних сједница Педсједништва БиХ.

Додик је, наиме, позвао Иванића да од званичних турских власти затражи да се ограде од онога што је Давутоглу тада рекао. Предсједник Српске рекао је да је овај захтјев упутио Иванићу, јер је посебно спорно то што Давутоглуове поруке долазе у исто вријеме када и информације о подршци организовању протестног скупа Савеза за промене у Бањалуци.

"Давутоглуове ријечи су биле освајачке и промоција експанзивног неоосманизма", рекао је Додик.

Давутоглу је на свечаном отварању Ферхад-пашине џамије у Бањалуци рекао, између осталог да, ако икада дође до сукоба, за разлику од 90-их, иза БиХ ће као планина увијек стајати држава Република Турска. Он је пожелио да Бог никада не дозволи да са новоизграђене џамије никада не утихну езан, те поручио да се Бањалука никада не може одвојити од Сарајева или Сарајево од Мостара.

Давутоглу је у свом говору подсјећао и на присуство и улогу Турске у БиХ кроз њену историју.

Рекао је да су данас дошли због љепоте, братства и свих народа у БиХ. Али је додао и да је "Турска била и биће у БиХ".

Он је поруком: "Знајте, када у вашој земљи некоме крене крв на нос, у Турској крене из жиле куцавице", истакнуо чињеницу да је цијела Турска уз народ БиХ. Иако је било најављено обраћање Додика он то није учинио, а након отварања Ферхадије новинарима је рекао да је то био вјерски скуп и да је требало да се обраћају само вјерски посленици, те оцијенио да је говор Давутоглуа био непримјерен.

Извор: Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ц4

10.05.2016 16:53

У нормалним земљама не може тамо неки јазавац доћи и брљезгати шта му падне на памет. Прво се мора домаћинима дати садржај говора, па након анализе да се утврди може ли се то читати јавно или не може. Само код нас важи правило накнадне памети. Сад можеш да пљунеш под прозор штокаквим турцима који овде дођу провоцирати, умјесто да му је на пола провоцирања угашен микрофон, па нека прича свом ћаћи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

10.05.2016 16:55

Овакве и слицне изјаве дају и власит из Хрватске Србије и Русије цак , ниста ново!

ОДГОВОРИТЕ
Name

назалост

10.05.2016 16:56

Назалост и није му био неки говор као ни хиљаде говора од вецине политицара из Србије, Хрватске, СПЦ -а итд.Тако је назалост то кад се родјени брат и родјена земља мрзи, али вазно је да има оних који је воле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исти

10.05.2016 17:55

Тако говоре из Хрватске Србије Русије наравно и из Турске,маните се ви њиха окрените се себи да буде сутра боље свима зивјела нам БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тунгузија

10.05.2016 18:04

Господин Војислав Сесељ је сада на слободи.Када буде негдје отварање новоизградјене Цркве,зовне те га да одрзи говор и то је то 1-1.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Курцоглу

10.05.2016 19:39

Кога брига шта онај баљезга?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арбајт

10.05.2016 21:47

Очито немају паметнијег посла

ОДГОВОРИТЕ