Који су људи из БиХ који су имали тајне рачуне?

Међународни конзорциј истраживачких новинара објавио је базу података са именима особа и фирми који су се појавили у документима адвокатске фирме Мосака Фонсеке, односно у афери Панама Пејперс.

Босна и Херцеговина 10.05.2016 | 07:15
Који су људи из БиХ који су имали тајне рачуне?

Међу бх. држављанима су Недим Узуновић, директор Босналијека и Амел Ковачевић, бивши амбасадор БиХ у Кини. Како је потврђено за Н1, међу документима адвокатске фирме Мосак-Фонсека и име извјесног Едина Смајића за којег још нису утврђени детаљи.

Такође, међу компанијама из БиХ које се спомињу у бази података Панама Пејперс налазе се фирме Јакшић Вид и Алумина Бирач АД Зворник.

Един Смајић је (био) дионичар компаније Естер Енерџи Консалтинг Лимитед која је регистрована на адреси у Хангзоу у Кини.

Недим Узуновић према подацима из 2015. године је (био) дионичар у компанији Серета Инвестинг Инц. која је регистрована у Тел-Авиву у Израелу.

Такође према подацима из 2015. године Амел Ковачевић је (био) дионичар у компанији Грин Енерџи Гроуп Лимитед регистрованој у Лондону у Великој Британији.

То што неко посједује офшор компанију не значи да је укључен у незаконите радње. Да ли су избјегавали плаћања пореза, скривање правог власника, прање новца и друго, још није утврђено.

Шта су Панама Пејперс

Мосак Фонсека, једна од најзатворенијих офшор адвокатских компанија у свијету, открива да је деценијама некажњено помагала клијентима да перу новац и избјегавају порезе.

Документи "Панама Пејперс" који су процурили из панамске адвокатске фирме састоје се од 2,6 терабајта података, 11,5 милиона докумената и 214.000 фиктивних компанија.

Документи су стигли до њемачког дневног листа Зидојче Цајтунг из Минхена одакле су подијељени с Међународним конзорцијем истраживачких новинара из Вашингтона и другим медијима, укључујући ББЦ и Гардијан. Ријеч је о највећем цурењу података с којим су се новинари икада срели.

Адвокатска компанија "Мосак Фонсека" је за 1.000 долара отварала фиктивне фирме за своје клијенте. Постављала је фиктивну управу и тако скривала праве власнике компаније.

Документи доказују повезаност садашњих и бивших свјетских челника, укључујући дугогодишњег египатског предсједника Хоснија Мубарака и сиријског предсједника Башара ал-Асада с незаконитим финансијским трансакцијама.

Извор: Н1

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тигањ

09.05.2016 20:36

Треба додати Они су се придружили листи на којој се од раније налазе зворничка компанија "Алумина" и Вид Јакшић из Зворника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Линцовање

09.05.2016 20:50

У 2006. презивјела сам за несто друге- нису паре ни економија- такав лов да сам сама себи подсјецала на Црнкињу с америцког Југа. Од траума и сад спавам у тренерци. Хоцу реци, као би рекао хрисцанин: онај који је без гријеха нека први баци камен. Смирите се и не само о Панами него и о нацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетак мата

10.05.2016 07:11

Де преведу то или шта је писац хтио рећи тиме

Name

казем

10.05.2016 22:33

Да не ловите људе и не изивљавате се на њима само зато сто је то постало јавно и сто је поцео опсти лов. Писац је то зелио реци. Нема горе ствари од хајке.

ОДГОВОРИТЕ