Пожар у Алберти пријети да се прошири

Канадски званични страхују да би пожар великих размјера који је захватио Форт Мекмари могао да се прошири на двоструко већу територију до краја дана, док се наставља евакуација становника из радничких кампова сјеверно од тог града у Алберти познатог по нафтном пјеску.

 

Свијет 07.05.2016 | 10:45
Пожар у Алберти пријети да се прошири

Полиција и војска ће и данас надзирати конвој стотина возила са хиљадама расељених становника, а наставиће се и пребацивање евакуисаних авионом, наводи АП.

Дан након што је 8.000 људи напустило град у пламену, који почео да букти још у прошлу недјељу, власти су јуче саопштиле да се до краја јучерашњег дана очекује евакуација још 5.500, док би данас требало да буде евакуисано још 4.000 њих.

Више од 80.000 људи било је приморано да напусти Форт Мекмари, који се налази у средишту канадског нафтног пјешчаног подручја, гдје је ватрена стихија уништила 1.600 кућа и зграда.

Влада провинције Алберта, која је прогласила ванредно стање, саопштила је јуче да су се размјере пожара увећале на око 1.000 квадратних километара, а за сада није пријављено да има мртвих или повријеђених.

Шеф службе за спријечавање пожара у Алберти Чед Морисон рекао је да "постоји велика могућност да се размјере пожара удвоструче" до краја данашњег дана.

Он је изразио очекивање да ће се пожар проширити на удаљеније шумовите области сјевероисточно од Форт Мекмарија. Данас се очекују екстремно суви услови, са температуром од 27 Целзијусових степени, уз јаке вјетрове, рекао је Морисон, додавши да коликог год ресурса да се употријеби, то неће бити довољно да се пожар угаси, већ је потребна киша.

"У овој области није пала јака киша у посљедња два мјесеца. Ватра ће наставити да букти још дуго све док не падне осјетнија киша", рекао је он. Канадски метеоролози прогнозирају 40 одсто шанси да сутра буде пљускова, док се, како је Морисон навео, у недјељу и понедјељак очекују хладнији услови.

Коментари / 0

Оставите коментар