Спавање у овом положају лијечи

Терапија повишеним лежајем позната је као ИБТ терапија (Инцлинед Бед Тхерапс), а реч је о древној методи лечења.

Свијет 02.05.2016 | 13:30
Спавање у овом положају лијечи

Ова једноставна, бесплатна, а врло ефикасна метода има бројне дугорочне здравствене добробити.

ИБТ терапија темељи се на врло једноставном принципу - подизању горње стране кревета за око 15 центиметара, чиме се постиже нагиб лежеће површине. Сматра се да је ова метода лечења примењивана још пре пет хиљада година у древном Египту.

Наиме, кревети откривени у гробовима фараона били су до 15 центиметара повишени на узглављу. Чак су и лежајеви робова направљени од блата били подигнути у истој мјери.

Крајем прошлог века терапију повишеним лежајем популаризовао је изумитељ, научник и независни медицински истраживач Ендру К. Флечер.

Одмах након његовог открића, ову методу лечења подржали су и многи други светски стручњаци из подручја алтернативне медицине, који сматрају да ниједна друга терапија не нуди толико здравствених користи уз тако мало средстава.

Ево на шта све делује терапија повишеним лежајем.

Побољшава циркулацију и детоксикацију
Гравитација услед повишеног положаја тела током лежања поспешује проток телесних течности што поступно доводи до регенерације и оздрављења ћелија, пише "Алтернатива за вас".

Осим тога, услед спавања на повишеном лежају тело се брже и јаче загрева што доприноси појачаном знојењу и детоксикацији организма путем коже.

Решава проблем апнеје и хркања

Апнеја је озбиљан поремећај дисања који се јавља током спавања, а карактеришу га периоди престанка дисања.

За време спавања смањује се тонус мишића који придржавају меко непце, ресицу, језик и крајнике.

Услед опуштања тих мишића долази до западања базе језика, непца или ресице, због чега долази до делимичног или потпуног затварања дисајног пута. Слично је и код хркања, које се јавља током спавања у равном положају, на леђима.

У том положају мишићи у грлу су опуштени, а грло се сужава, језик такође пада уназад и ствара отпор протоку ваздуха, што резултира хркањем.

Стручњаци се слажу да спавање на повишеном лежају може бити учинковито решење за ове проблеме.

У повишеном положају спавања гравитација спрјечава опуштање језика, непца или ресице унатраг, а тиме и блокирање, односно затварање дишних путова.

Помаже код дијабетеса

Спроведене студије показују да би терапија повишеним лежајем могла да помогне код смањења нивоа шећера у крви.

Позитивни резултати код истраживања потврђени су већ након терапије од осам недеља, а према тврдњама стручњака у случају дијабетеса нужна је терапија у трајању од минимално шест месеци.

Смањује учесталост ноћног мокрења
Уз мноштво осталих бенефиција, повишен положај спавања ефикасно решава проблем учесталог ноћног мокрења.

"Један од учинака гравитације на тело у повишеном положају је додатно загревање тела, а то повећава испаравање из дисајних путева и коже, смањује количину урина коју производимо. Током мог истраживања положаја у којем спавамо, радио сам са многим људима који пате од низа болести, укључујући мултипла склерозу", изјавио је Ендру Флечер.

Код оболелих од ове болести потврђена је смањена учесталост ноћног мокрења у готово сваком поједином случају, а било их је много.

Успорава старење

На темељу досадашњих искустава у примени ове терапије, Ендру К. Флечер тврди да је класичан положај спавања један од узрочника превременог старења.

У складу с тим уверењем, ИБМ терапију у својим предавањима неретко назива и "фонтана младости".

Према Флечеру гравитација игра важну улогу у успоравању процеса пропадања ћелија, а тиме и старења.

Осим тога, његова истраживања потврђују да се након спавања на повишеном лежају знатно смањују натеченост лица и очију, а кожа постаје чвршћа и затегнутија, што додатно доприноси младоликом изгледу.

Према мишљењу Флечера, недостатак гравитације је разлог због којег астронаути у свемиру старе десет пута брже него на земљи.

ИБМ терапија код куће
Ако код куће примењујете ИБМ терапију, могуће је да ћете првих неколико дана осећати болове у мишићима и главобољу, која је резултат нагле детоксикације. Побољшање не мора наступити одмах. Промене се могу осетити након три до четири недеље, а у појединим случајевима и тек након неколико мјесеци. Ако у телу имате хируршки уграђен страни предмет (нпр. стент) пре примене ИБТ терапије консултујте се са лекаром.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар