Spavanje u ovom položaju liječi

Terapija povišenim ležajem poznata je kao IBT terapija (Inclined Bed Theraps), a reč je o drevnoj metodi lečenja.

Svijet 02.05.2016 | 13:30
Spavanje u ovom položaju liječi

Ova jednostavna, besplatna, a vrlo efikasna metoda ima brojne dugoročne zdravstvene dobrobiti.

IBT terapija temelji se na vrlo jednostavnom principu - podizanju gornje strane kreveta za oko 15 centimetara, čime se postiže nagib ležeće površine. Smatra se da je ova metoda lečenja primenjivana još pre pet hiljada godina u drevnom Egiptu.

Naime, kreveti otkriveni u grobovima faraona bili su do 15 centimetara povišeni na uzglavlju. Čak su i ležajevi robova napravljeni od blata bili podignuti u istoj mjeri.

Krajem prošlog veka terapiju povišenim ležajem popularizovao je izumitelj, naučnik i nezavisni medicinski istraživač Endru K. Flečer.

Odmah nakon njegovog otkrića, ovu metodu lečenja podržali su i mnogi drugi svetski stručnjaci iz područja alternativne medicine, koji smatraju da nijedna druga terapija ne nudi toliko zdravstvenih koristi uz tako malo sredstava.

Evo na šta sve deluje terapija povišenim ležajem.

Poboljšava cirkulaciju i detoksikaciju
Gravitacija usled povišenog položaja tela tokom ležanja pospešuje protok telesnih tečnosti što postupno dovodi do regeneracije i ozdravljenja ćelija, piše "Alternativa za vas".

Osim toga, usled spavanja na povišenom ležaju telo se brže i jače zagreva što doprinosi pojačanom znojenju i detoksikaciji organizma putem kože.

Rešava problem apneje i hrkanja

Apneja je ozbiljan poremećaj disanja koji se javlja tokom spavanja, a karakterišu ga periodi prestanka disanja.

Za vreme spavanja smanjuje se tonus mišića koji pridržavaju meko nepce, resicu, jezik i krajnike.

Usled opuštanja tih mišića dolazi do zapadanja baze jezika, nepca ili resice, zbog čega dolazi do delimičnog ili potpunog zatvaranja disajnog puta. Slično je i kod hrkanja, koje se javlja tokom spavanja u ravnom položaju, na leđima.

U tom položaju mišići u grlu su opušteni, a grlo se sužava, jezik takođe pada unazad i stvara otpor protoku vazduha, što rezultira hrkanjem.

Stručnjaci se slažu da spavanje na povišenom ležaju može biti učinkovito rešenje za ove probleme.

U povišenom položaju spavanja gravitacija sprječava opuštanje jezika, nepca ili resice unatrag, a time i blokiranje, odnosno zatvaranje dišnih putova.

Pomaže kod dijabetesa

Sprovedene studije pokazuju da bi terapija povišenim ležajem mogla da pomogne kod smanjenja nivoa šećera u krvi.

Pozitivni rezultati kod istraživanja potvrđeni su već nakon terapije od osam nedelja, a prema tvrdnjama stručnjaka u slučaju dijabetesa nužna je terapija u trajanju od minimalno šest meseci.

Smanjuje učestalost noćnog mokrenja
Uz mnoštvo ostalih beneficija, povišen položaj spavanja efikasno rešava problem učestalog noćnog mokrenja.

"Jedan od učinaka gravitacije na telo u povišenom položaju je dodatno zagrevanje tela, a to povećava isparavanje iz disajnih puteva i kože, smanjuje količinu urina koju proizvodimo. Tokom mog istraživanja položaja u kojem spavamo, radio sam sa mnogim ljudima koji pate od niza bolesti, uključujući multipla sklerozu", izjavio je Endru Flečer.

Kod obolelih od ove bolesti potvrđena je smanjena učestalost noćnog mokrenja u gotovo svakom pojedinom slučaju, a bilo ih je mnogo.

Usporava starenje

Na temelju dosadašnjih iskustava u primeni ove terapije, Endru K. Flečer tvrdi da je klasičan položaj spavanja jedan od uzročnika prevremenog starenja.

U skladu s tim uverenjem, IBM terapiju u svojim predavanjima neretko naziva i "fontana mladosti".

Prema Flečeru gravitacija igra važnu ulogu u usporavanju procesa propadanja ćelija, a time i starenja.

Osim toga, njegova istraživanja potvrđuju da se nakon spavanja na povišenom ležaju znatno smanjuju natečenost lica i očiju, a koža postaje čvršća i zategnutija, što dodatno doprinosi mladolikom izgledu.

Prema mišljenju Flečera, nedostatak gravitacije je razlog zbog kojeg astronauti u svemiru stare deset puta brže nego na zemlji.

IBM terapija kod kuće
Ako kod kuće primenjujete IBM terapiju, moguće je da ćete prvih nekoliko dana osećati bolove u mišićima i glavobolju, koja je rezultat nagle detoksikacije. Poboljšanje ne mora nastupiti odmah. Promene se mogu osetiti nakon tri do četiri nedelje, a u pojedinim slučajevima i tek nakon nekoliko mjeseci. Ako u telu imate hirurški ugrađen strani predmet (npr. stent) pre primene IBT terapije konsultujte se sa lekarom.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar