Више од милијарду КМ за јавне набавке

Јавне установе су током прошле године потписале 11.864 уговора о јавним набавкама, вриједним најмање 1,1 милијарду КМ. Информације о свакој набавци се налазе у ЦИН-овој бази која обједињује податке од почетка 2011. до краја 2015. године.

Босна и Херцеговина 13.04.2016 | 09:20
Више од милијарду КМ за јавне набавке

Укупни износи су и већи јер за неке уговоре нису наведене коначне вриједности. Као и претходних година, највише новца је потрошено у електропривредним предузећима, термоелектранама и рудницима, као и осталим предузећима електроенергетског сектора.

Како би информације о јавној потрошњи учинили доступнијим за грађане, новинари Центра за истраживачко новинарство (ЦИН) су објединили податке из Службених новина БиХ и портала јавних набавки у базу података у којој се на једноставан и лако претражив начин може видјети шта су, по којој цијени и од кога установе куповале. У бази се од раније налазе и подаци о уговорима који су потписивани од 2011. до 2015. године.

Од 647 установа и предузећа која су расписивале тендере током прошле године, највише је прометовало Јавно предузеће „Електропривреда БиХ“ које је за куповину машина, потрошног материјала, извођење радова те израду извјештаја и елабората платило 151,4 милиона КМ.

Истовремено је највише појединачних уговора, њих 1508, потписао Клинички центар Универзитета у Сарајеву за набавку потрошног медицинског материјала и лијекова.

Установе у Босни и Херцеговини (БиХ) су за набавку горива током године потрошиле 25,6 милиона КМ, а за путничка и теренска возила скоро осам милиона КМ.

Министарство одбране БиХ је прошле године потрошило 128.341 КМ за куповину вјерске литературе и ситног инвентара за потребе вјерских заједница у овој институцији те за одлазак појединаца на ходочашће.

Федерално Министарство расељених особа и избјеглица ће платити 1,8 милиона КМ за трогодишњу набавку садница јагодастог воћа и сетова за наводњавање повратницима на подручју Босне и Херцеговине (БиХ).

Највише новца на јавним набавкама које су објављене у јавним новинама добиле су фирме из Сарајева – нешто више од 170 милиона марака, потом из Бања Луке – скоро 113 милиона марака па из Мостара – скоро 103,5 милиона марака.

Систем јавних набавки у БиХ је креиран прије 12 година када је дефинисано под којим условима и на који начин се може трошити јавни новац. Тада су основане Агенција за јавне набавке БиХ и Уред за разматрање жалби БиХ, институције које су надлежне за праћење, контролу и жалбене поступке током јавних набавки.

Извор: Н1

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

лијан

13.04.2016 08:31

И овце су интелигентније од овог народа!?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

13.04.2016 12:43

има се,може се

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

13.04.2016 19:35

Прије би се могло реци за тајне набавке....?

ОДГОВОРИТЕ