Колико се 'протежемо' за васкршњу трпезу?

С обзиром да је просјечна плата у Републици Српској 873 КМ - издаци за прославу Васкрса, који се ове године поклапа са празником рада, прави су удар на кућни буџет грађана. Ипак, за празнике се увијек нађе, каже
народ, док продавци задовољно трљају руке. Провјерили смо колико ће грађане коштати празнична трпеза.

Република Српска 30.04.2016 | 18:00
Колико се 'протежемо' за васкршњу трпезу?

За Васкрс нико не жели да штеди. Како то обичаји и традиција налажу, највећи хришћански празник дочекује се уз богату трпезу.

“Шарали смо јаја, припремали питу, сарму, печење”, кажу суграђани.

Ове године, међутим, за прославу највећег хришћанског празника, четворочлано домаћинство у Српској, према садашњим цијенама, мораће да издвоји скоро половину просјечне мјесечне зараде. Било да се празнује скромно у оквиру породице или се ипак припрема мало издашнија прослава, неминовни су издаци.

На столу најприје треба да буду шарена васкршња јаја, а затим разна слана и слатка јела.

Само месо кошта око 15 марака, а ту су воће и поврће, чија је цијена веома папрена у ово доба године. Још за намирнице потребне за торту или колаче треба издвојити минимално 50-ак марака.

Томе треба додати и незаобилазни трошак за пиће, што ће износи још најмање 20 марака. Према основној рачуници, и за скромнију трпезу потребно је издвојити скоро 200 марака.

“Зависи како је ко навикао, колико је чланова породице, у сваком случају припремамо се сви и за то се нађе пара”, кажу грађани.

Неки ће се, што би се у народу рекло, пружити колико су дуги, неки ће и овај празник отплаћивати наредних пет-шест мјесеци, а велика већина гледа да не разбацује новац и да, колико је то могуће, уштеди.

“Најчешће се купује она роба која је на акцији”, кажу у ТЦ “Бинго” у Бијељини, а на градској пијаци трговци кажу да се сви жале да је скупо.

“Није необично да грађани купе један парадајз, двије главице лука и слично”, кажу трговци.

Са Васкрсом поклапа се и 1. мај - празник рада. Они који се одлуче да оду на излет са друштвом и припреме првомајски роштиљ свакако ће морати дубље да зарове у џеп. Ове године киша, која је најављена за уранак,
могла би да буде највећи савезник ионако танких новчаника грађана.