Koliko se 'protežemo' za vaskršnju trpezu?

S obzirom da je prosječna plata u Republici Srpskoj 873 KM - izdaci za proslavu Vaskrsa, koji se ove godine poklapa sa praznikom rada, pravi su udar na kućni budžet građana. Ipak, za praznike se uvijek nađe, kaže
narod, dok prodavci zadovoljno trljaju ruke. Provjerili smo koliko će građane koštati praznična trpeza.

Republika Srpska 30.04.2016 | 18:00
Koliko se 'protežemo' za vaskršnju trpezu?

Za Vaskrs niko ne želi da štedi. Kako to običaji i tradicija nalažu, najveći hrišćanski praznik dočekuje se uz bogatu trpezu.

“Šarali smo jaja, pripremali pitu, sarmu, pečenje”, kažu sugrađani.

Ove godine, međutim, za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika, četvoročlano domaćinstvo u Srpskoj, prema sadašnjim cijenama, moraće da izdvoji skoro polovinu prosječne mjesečne zarade. Bilo da se praznuje skromno u okviru porodice ili se ipak priprema malo izdašnija proslava, neminovni su izdaci.

Na stolu najprije treba da budu šarena vaskršnja jaja, a zatim razna slana i slatka jela.

Samo meso košta oko 15 maraka, a tu su voće i povrće, čija je cijena veoma paprena u ovo doba godine. Još za namirnice potrebne za tortu ili kolače treba izdvojiti minimalno 50-ak maraka.

Tome treba dodati i nezaobilazni trošak za piće, što će iznosi još najmanje 20 maraka. Prema osnovnoj računici, i za skromniju trpezu potrebno je izdvojiti skoro 200 maraka.

“Zavisi kako je ko navikao, koliko je članova porodice, u svakom slučaju pripremamo se svi i za to se nađe para”, kažu građani.

Neki će se, što bi se u narodu reklo, pružiti koliko su dugi, neki će i ovaj praznik otplaćivati narednih pet-šest mjeseci, a velika većina gleda da ne razbacuje novac i da, koliko je to moguće, uštedi.

“Najčešće se kupuje ona roba koja je na akciji”, kažu u TC “Bingo” u Bijeljini, a na gradskoj pijaci trgovci kažu da se svi žale da je skupo.

“Nije neobično da građani kupe jedan paradajz, dvije glavice luka i slično”, kažu trgovci.

Sa Vaskrsom poklapa se i 1. maj - praznik rada. Oni koji se odluče da odu na izlet sa društvom i pripreme prvomajski roštilj svakako će morati dublje da zarove u džep. Ove godine kiša, koja je najavljena za uranak,
mogla bi da bude najveći saveznik ionako tankih novčanika građana.

BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

jsdao

30.04.2016 18:11

Aaaauuu 200. ja sam u radnji ostavio cijelu platu sta ces, ali svaka vam cas, malo ko umije ovako sabrati ovo sve ja nikad pivu i ne racunam haha.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

30.04.2016 21:39

Када СРБи могу да прослављају Први Мај као празник рада не знајући да је то рођендан оснивача Илуминати могу тада да славе и СРБски Православни Васкрс СТАРОГ СРБског Рођака, Господа нашег Исуса Христа. Прослава Васкрса се огледа прије свега у одласку вјерника у цркву на Васкршњи Богодлужења, а сви толико пара имају да могу купити а затим скувати и офарбати по неко Васкршњи јаје, да би тако могли попут Марије Магдалене једни друге да поздраве са РАДОСНИ Васкршњи поздрави побједе живота над смрћу: ХРИСТОС ВОСКРСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРСЕ!

ODGOVORITE
Name

Osvit

01.05.2016 08:08

HRISTOS VASKRSE!VAISTINU VASKRSE! Sretan praznik rada svima koji ga slave,fala Bogu jos ga nisu zabranili.

ODGOVORITE
Name

дејанпд

01.05.2016 16:50

Ваистину васкрсе! Нису га забранили, али јесу укинули слободне дане, па нема времена за славље, јбг, кад смо такве среће, ММФ не да креду,па морамо зарадити и буџетлијама дневнице, али добро је прославиће они и за нас, потрошити, одморити... поздрав за све приједорчане који празнују Васкрс и Први мај, а немају право на слободне дане, да уздрављу потроше пола просјечне републичке плате, колико добију мјесечно, ако добију и то. Посебан поздрав Павићу.