Мото ГП: Маркез би и без крила полетио!

„Не желим предња аеродинамичка закрилца. Нека их забране наредне сезоне, па да се тркамо без ограничења“, самоуверен је Марк Маркез.

Остали спортови 01.05.2016 | 17:20
Мото ГП: Маркез би и без крила полетио!

Ух, па Маркез је као „закаснели ветар“ протутњао своје тест кругове на стази Херез. Види се да Шпанац воли да се трка чак и против штоперице, да га ложи ситуација када извлачи душу из мотоцикла. Држећи се опробане тактике, на своју руку је одлучио да му аеродинамичка закрилца не дају брзину коју жели да постигне. Резултат је 0,019 секунди бржи круг него што је на Херезу у истом дану за тестирање имао Хорхе Лоренцо из Јамахе.

„Не желим предња аеродинамичка закрилца. Нека их забране наредне сезоне, па да се тркамо без ограничења. Пазите, има људи којима она одговарају, али има нас и који их не схватамо као непотребно успоравање. Што се мене тиче, та аеродинамика убија страст, и не даје ми убрзање у тренутцима када ми није битна само стабилност. У борбама претицања мени су она сувишна“, рекао је Марк Маркез након што је извозао своје тест кругове на Херезу.

Маркез дакле воли да самостално зауздава мотоцикл, не да мотоцикл вози њега. Зато се осмелио да у изјави помене шта би желео да се деси не би ли га чули челници краљевске мотоциклистичке класе и коначно пресекли.

„ Убрзање са овим аеродинамичким решењима слично је ономе у Формули 1. Нема ту страсти, нема виртуозне вожње када вас нешто стално враћа у путању и „превентивно“ успорава“, објаснио је Маркез своје примедбе на аеродинамичка решења која му се не допадају.

Да разјаснимо, он када тврди да га таква аеродинамика успорава првенствено мисли на специфичне ефекте ове технологије које би се у неку руку могле повезати са вожњом аутомобила са укљученом електронском контролом стабилности и вожњом без ње. Наравно, вожња без ограничавајућих ефеката јесте узбидљивија, дозвољава егзибиције возача али је и опаснија. Маркез баш ту вожњу, и борбу на жилет од излетања са писте жели да врати у Мото ГП. Зато не жели да му закрилца „суде“ већ да он буде судија својим конкурентима.

Извор:  моззартспорт.цом

Коментари / 0

Оставите коментар