Moto GP: Markez bi i bez krila poletio!

„Ne želim prednja aerodinamička zakrilca. Neka ih zabrane naredne sezone, pa da se trkamo bez ograničenja“, samouveren je Mark Markez.

Ostali sportovi 01.05.2016 | 17:20
Moto GP: Markez bi i bez krila poletio!

Uh, pa Markez je kao „zakasneli vetar“ protutnjao svoje test krugove na stazi Herez. Vidi se da Španac voli da se trka čak i protiv štoperice, da ga loži situacija kada izvlači dušu iz motocikla. Držeći se oprobane taktike, na svoju ruku je odlučio da mu aerodinamička zakrilca ne daju brzinu koju želi da postigne. Rezultat je 0,019 sekundi brži krug nego što je na Herezu u istom danu za testiranje imao Horhe Lorenco iz Jamahe.

„Ne želim prednja aerodinamička zakrilca. Neka ih zabrane naredne sezone, pa da se trkamo bez ograničenja. Pazite, ima ljudi kojima ona odgovaraju, ali ima nas i koji ih ne shvatamo kao nepotrebno usporavanje. Što se mene tiče, ta aerodinamika ubija strast, i ne daje mi ubrzanje u trenutcima kada mi nije bitna samo stabilnost. U borbama preticanja meni su ona suvišna“, rekao je Mark Markez nakon što je izvozao svoje test krugove na Herezu.

Markez dakle voli da samostalno zauzdava motocikl, ne da motocikl vozi njega. Zato se osmelio da u izjavi pomene šta bi želeo da se desi ne bi li ga čuli čelnici kraljevske motociklističke klase i konačno presekli.

„ Ubrzanje sa ovim aerodinamičkim rešenjima slično je onome u Formuli 1. Nema tu strasti, nema virtuozne vožnje kada vas nešto stalno vraća u putanju i „preventivno“ usporava“, objasnio je Markez svoje primedbe na aerodinamička rešenja koja mu se ne dopadaju.

Da razjasnimo, on kada tvrdi da ga takva aerodinamika usporava prvenstveno misli na specifične efekte ove tehnologije koje bi se u neku ruku mogle povezati sa vožnjom automobila sa uključenom elektronskom kontrolom stabilnosti i vožnjom bez nje. Naravno, vožnja bez ograničavajućih efekata jeste uzbidljivija, dozvoljava egzibicije vozača ali je i opasnija. Markez baš tu vožnju, i borbu na žilet od izletanja sa piste želi da vrati u Moto GP. Zato ne želi da mu zakrilca „sude“ već da on bude sudija svojim konkurentima.

Izvor:  mozzartsport.com

Komentari / 0

Ostavite komentar