Постоји ли слобода медија у БиХ?

Политички притисци, нерјешено питање финансирања, вербални и физички напади - проблеми су са којима се сусрећу новинари у БиХ, речено је данас у Сарајеву на конференцији посвећеној слободи медија и слободи изражавања у БиХ, у организацији Комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ.

Босна и Херцеговина 25.04.2016 | 22:57
Постоји ли слобода медија у БиХ?

"У БиХ не постоји политичка воља да се обезбиједи слобода медија и слобода изражавања, али су политички притисци и политички утицаји на медије и новинаре све израженији", сматра предсједавајући Комисија за људска права Парламентарне Скупштине БиХ Борислав Бојић.

Представник ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић сматра да не можемо разговарати о независности јавних сервиса док читава БиХ зна да је утицај на јавне сервисе од политичких структура и власти огроман. Мијатовић истиче да политичари и сви који обављају јавне функције, морају бити спремнији да прихвате критику и да треба да имати већи праг толеранције него остали грађани.

Нажалост у пракси толеранција и спремност на прихватање критике готово да не постоји па се новинари често нађу пред судовима због наводне клевете или наношења душевне боли. Случајеви у којима су повријеђена осјећања политичара, експресно се на штету новинара рјешавају пред домаћим судовима, док предмети у којима су новинари нападнути физички, годинама чекају судски епилог.

Дуња Мијатовић подсјећа на атентат на Жељка Копању који се десио прије 17 година и који до данас није добио судски епилог.

На конференцији посвећеној слободи изражавања и слободи медија истакнуто је и да новинари у БиХ имају слабе, а неки чак и немају синдикалне организације, а незадовољавајућа је и струковна организација новинара у БиХ.

БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јоко

25.04.2016 18:42

РТРС мислим да вечерас није ни гукнуо о протестима бораца Армије БиХ у Сарајеву, плашећи се да не изазову борце у Српској на неке протесте. Толико о слободи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абдуллах

25.04.2016 19:12

У РС су борци нормални, нису се као наши борили да нам данас скупо изнајме ту "слободу" што су нам донијели и да их вјечно носимо на грбачи.

Name

Колега са РТРС

25.04.2016 18:50

Па ви сте живи примјер да постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

25.04.2016 19:36

Ниста ми није јасно, медији у бих цесто обмањују јавност, ако их слуцајно неко опомене, све се дигне на ноге како су њихова права угрозена. Због измисљених одредјених не провјерених информација многим градјанима је угрозен зивот, али да би се ослободили тога они би се требали тузакати по судовима и доказивати, сто је утоија. По цему су онда угрозена права новинара. Цесто су угрозена права електрицара па их нико не брани нити имају удрузење, али.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

26.04.2016 05:52

Пуно цак и превисе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈО

26.04.2016 08:49

ОПРОСТИТЕ АЛИ ТО НИЈЕ РТРС ТО ЈЕ ДОДИКОВИЗИЈА

ОДГОВОРИТЕ