Postoji li sloboda medija u BiH?

Politički pritisci, nerješeno pitanje finansiranja, verbalni i fizički napadi - problemi su sa kojima se susreću novinari u BiH, rečeno je danas u Sarajevu na konferenciji posvećenoj slobodi medija i slobodi izražavanja u BiH, u organizaciji Komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH.

Bosna i Hercegovina 25.04.2016 | 22:57
Postoji li sloboda medija u BiH?

"U BiH ne postoji politička volja da se obezbijedi sloboda medija i sloboda izražavanja, ali su politički pritisci i politički uticaji na medije i novinare sve izraženiji", smatra predsjedavajući Komisija za ljudska prava Parlamentarne Skupštine BiH Borislav Bojić.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović smatra da ne možemo razgovarati o nezavisnosti javnih servisa dok čitava BiH zna da je uticaj na javne servise od političkih struktura i vlasti ogroman. Mijatović ističe da političari i svi koji obavljaju javne funkcije, moraju biti spremniji da prihvate kritiku i da treba da imati veći prag tolerancije nego ostali građani.

Nažalost u praksi tolerancija i spremnost na prihvatanje kritike gotovo da ne postoji pa se novinari često nađu pred sudovima zbog navodne klevete ili nanošenja duševne boli. Slučajevi u kojima su povrijeđena osjećanja političara, ekspresno se na štetu novinara rješavaju pred domaćim sudovima, dok predmeti u kojima su novinari napadnuti fizički, godinama čekaju sudski epilog.

Dunja Mijatović podsjeća na atentat na Željka Kopanju koji se desio prije 17 godina i koji do danas nije dobio sudski epilog.

Na konferenciji posvećenoj slobodi izražavanja i slobodi medija istaknuto je i da novinari u BiH imaju slabe, a neki čak i nemaju sindikalne organizacije, a nezadovoljavajuća je i strukovna organizacija novinara u BiH.

BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Joko

25.04.2016 18:42

RTRS mislim da večeras nije ni guknuo o protestima boraca Armije BiH u Sarajevu, plašeći se da ne izazovu borce u Srpskoj na neke proteste. Toliko o slobodi

ODGOVORITE
Name

Abdullah

25.04.2016 19:12

U RS su borci normalni, nisu se kao naši borili da nam danas skupo iznajme tu "slobodu" što su nam donijeli i da ih vječno nosimo na grbači.

Name

Kolega sa RTRS

25.04.2016 18:50

Pa vi ste živi primjer da postoji.

ODGOVORITE
Name

Brle

25.04.2016 19:36

Nista mi nije jasno, mediji u bih cesto obmanjuju javnost, ako ih slucajno neko opomene, sve se digne na noge kako su njihova prava ugrozena. Zbog izmisljenih odredjenih ne provjerenih informacija mnogim gradjanima je ugrozen zivot, ali da bi se oslobodili toga oni bi se trebali tuzakati po sudovima i dokazivati, sto je utoija. Po cemu su onda ugrozena prava novinara. Cesto su ugrozena prava elektricara pa ih niko ne brani niti imaju udruzenje, ali.

ODGOVORITE
Name

bn

26.04.2016 05:52

Puno cak i previse

ODGOVORITE
Name

VOJO

26.04.2016 08:49

OPROSTITE ALI TO NIJE RTRS TO JE DODIKOVIZIJA

ODGOVORITE